Aşindirici parçacik akiş metodu ile işlem parametrelerinin hidrolik valflerin yağ kanallarinin yüzey kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of process parameters on the surface quality of hydraulic valves oil channels by afm
- Tez No: 327057
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AFM, Alışılmamış imalat yöntemi, Aşındırıcı akışkan (macun), yüzey pürüzlülüğü, AFM, unconventional manufacturing method, abrasive medium, surface roughness
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Aşındırıcı akışkanla yüzey işleme(AFM)ileri bir yüzey işleme metodu olarak bilinir. İç kenar köşelerde, ulaşılması zor dip kenarlarda yuvarlatma, çapak alma, parlatma, önceden tanımlanmış köşe ve yüzeyler elde etmede kullanılmaktadır. Bu çalışmada, iki yollu bir AFM makinesinin şase konstrüksiyon, hidrolik devre ve elektronik kontrol ünitesi tasarlanarak imalatı ve montajı yapılmıştır. AFM makinesinin performansı için bir işparçasındaki yüzey pürüzlülüğünün, aşındırıcı akışkan (macun) içerisindeki parçacık yoğunluğu, direnç basıncı, macun hızı ve çevrim sayısına göre değişimi araştırılmıştır. Ayrıca GGG 40 malzemeden imal edilen tekli yön kontrol valfinin yağ kanallarının iç yüzeyleri AFM yöntemi uygulanarak pürüzlü ve keskin köşeler daha pürüzsüz ve yuvarlatılmış olarak elde edilmiştir. Bunun için iç yüzeylerdeki keskin köşelerden ve yüzeylerden fotoğraf ve SEM görüntüsü alınarak AFM öncesi ve sonrası olan değişimler incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda macun hızı ve direnç basıncı sabit tutulduğunda parçacık yoğunluğu arttıkça daha az çevrim sayısında yeterli yüzey pürüzlülüğü elde edildiği görülmüştür. Aynı parçacık yoğunluğunda çevrim sayısı artıkça yüzey pürüzlülük değerinin düştüğü ve belirli bir çevrim sayısından sonra ise yüzey pürüzlülüğünde kayda değer bir değişim olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abrasive flow machining (AFM) is an advanced surface finishing process that is used for deburr, polish, radius and to produce compressive residual stresses even in inaccessible surface areas. In this study, a two-way abrasive flow machining is constructed with hydraulic circuit, electronic control unit. To examine the performance of AFM, variations of surface roughness of a workpiece in terms of particle concentration in abrasive medium, resistance pressure, medium velocity and number of cycle are investigated. In addition, inner sharp and rough edges of oil channel of the single directional control valve made of GGG 40 are obtained to be smoother and rounded by applying AFM. The pictures and SEM images of these smoother and rounded surfaces before and after AFM process are presented. As result of the experiment, sufficient surface roughness is obtained in less number of cycle with increasing particle concentration in abrasive medium when values of resistance pressure, medium velocity are keep constant. The surface roughness value decrease with increasing the number of cycle in the same particle concentration. it is determined that surface roughness value is not a significant change after a certain number of cycle.