Ilısu barajı kaya dolgu malzeme araştırmaları
Ilisu dam and hepp quarries of fill material investigations
  1. Tez No: 327119
  2. Yazar: ZÜBEYDE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ilısu Barajı, kaya dolgu, sondaj, deneme dolgusu, malzemearaştırmaları, Ilısu Dam, rock fill, drilling, trial embankment, investigation of construction material
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Dicle nehri üzerinde yapılan en büyük baraj projesi olan Ilısu Barajı'nın kaya ocaklarının genel değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Baraj malzeme ocakları için ilk araştırma 1976 yılında yapılmış ve Ilısu Barajı İnşaatMalzemeleri Raporu hazırlanmıştır. 2007 yılında dış kredili olarak başlayan projede gövde tip değişikliği nedeniyle 2009-2012 yılları arasında malzeme ocaklarında ek araştırmalar yapılmıştır. Yeni ocak sahaları belirlenmiş, yapılan ek sondajlar ve deneylerle araştırma detaylandırılmıştır. Yapılan sondajlarla alınan karot numuneleri ve yüzey numuneleri üzerinde deneyler gerçekleştirilmiştir. Bu incelemelerinardından deneme patlatmaları da yapılarak arazide ki malzemenin davranışları yakından incelenmiştir. İncelenen alanlar içerisinde istenen limitleri sağlayan malzemelerden deneme dolgusu yapılmıştır. Deneme dolgu çalışmaları ardındanyerinde yapılan testlerle dolgu malzemelerinin; gradasyon eğrileri, oturma grafikleri, deformasyon eğrisi grafikleri ve permeabilite değerleri ile yoğunluk testleri sonuçlarıelde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists the evaluation of rock quarries within the Ilısu Dam and HEPP Project which is the largest dam in the overall development plan of Tigris River. Quarry material investigations had commenced in 1976 and after that IlısuDam Construction Materials Report were written. The dam construction project had been started in 2007 as a foreign body type of credit, due to a change of dam body type, additional research were made in quarry area between the years 2009-2012.New material areas had been designated which were investigated again with drillings and tests. Meanwhile, core samples had been taken from drillings and tests have been performed on core and surface samples Behavior of material at site have beenevaluated closely by trial blasting fallowing these investigations. In addition, materials which are defined as suitable according to these investigations have been further tested in trial fills. Following the trial fill studies, gradation, settlement characteristics, deformation graphs and permeability values as well as density of the fill were defined via in situ tests.