Gıda katkı maddesi sodyum metabisülfit'in genotoksik etkisinin RAPD-PCR yöntemi ile araştırılması
Detection of genotoxic effects of food additive sodium metabisulfite using RAPD/PCR method
- Tez No: 327152
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: SMB, insan periferal lenfositleri, RAPD-PCR, genotoksisite, SMB, human peripheral lymphocytes, RAPD-PCR, genotoxicity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada 75 µg/ml, 150 µg/ml ve 300 µg/ml SMB ile 24 ve 48 saat sürelerle muamele edilen insan periferal lenfosit hücrelerinin genomik DNA?sındaki olası genotoksik etkileri değerlendirmek için RAPD-PCR yöntemi kullanıldı. Bu amaçla 10 nükleotidlik 13 primer kullanılmıştır. SMB?nin genotoksik etkisi, RAPD profillerindeki kontrolle kıyaslandığında bant profillerinde yeni oluşan ya da yok olan bantlara göre değerlendirilmiştir. Daha sonra her bir primere ait örneğin GKS değeri hesaplanmıştır. SMB kontrolle kıyaslandığında, 24 ve 48 saatlik muamele periyotları için bütün konsantrasyonlarda polimorfik bant meydana getirmiştir. SMB?nin bütün konsantrasyonları GKS değerini kontrole nazaran önemli derecede değiştirmiştir. Bununla birlikte, 48 saatlik muamele periyodundaki en düşük iki doz muamelelerinin genotoksik etkisinin neredeyse pozitif kontrol olarak kullanılan sodyum azid (SA) kadar olduğu saptanmıştır. Hatta en yüksek konsantrasyondaki SMB muamelesi genotoksik etkisini SA?dan daha fazla göstermiştir. Bu durum, SMB?nin kullanılan dozlarının insan lenfositleri için genotoksik risk taşıdığınıgöstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the RAPD-PCR assay was used to evaluate the possible genotoxic effects in the genomic DNA of human peripheral lymphocytes cells that exposed with 75 µg/ml, 150 µg/ml, and 300 µg/ml SMB concentrations for 24 and 48 hours treatment periods. For this purpose, 13 primers consisted of 10-mer were used in this study. The genotoxic effect of SMB was evaluated according to band newly formed or absent bands compared with control bands in the RAPD band profiles. Then the values of GTS were calculated of sample of each primer. SMB produced polymorphic bands all on concentrations of 24 and 48 hours when compared with control bands. SMB significantly changed the value of GTS compared with control for at all concentrations. The genotoxic effect as a result the treatments of the lowest two doses of SMB was determined almost positive control proceedings genotoxic effects of sodium azide (SA) is so. Morever, the genotoxic effects resulting from treatment of the highest concentration of SMB was detected that SA has demonstrated the genotoxic effect was found to be more. As a result, SMB has a genotoxic risk at the doses for human lymphocytes used in the present study.