Aflatoksinli kuru incir ayırma sisteminin tasarımı üzerine bir araştırma
A research on separation system design of aflatoxin contaminated dried fig
- Tez No: 327151
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, Görüntü İşleme, Optik Sensör, Ayırma Ünitesi, Aflatoxin, Image Processing, Optical Sensor, Separation Unit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ülkemizde faaliyet gösteren çeşitli kuru gıda işleme tesislerinde; çoğunlukla fiziksel özelliklere dayalı olarak ayırma işlemi yapan makine ve sistemler bulunmaktadır. Söz konusu bu sistemlerin aflatoksinli tarım ürünlerinin ayrılmasında kullanımı mümkün değildir. Günümüzde aflatoksinli ürünler yoğun işgücü gerektiren geleneksel yöntemlerle ayrılmaktadırlar. Söz konusu yöntemde; parlak yeşil ışıma veren aflatoksinli bölgelere sahip ürünler (örneğin kuru incir), işçiler tarafından elle ayıklanmaktadır. İşçiler karanlık bir odada UV lambalar altında günde 8-12 saat arasında çalışmakta, bu çalışma süresi içerisinde sık aralıklarla belirli bir süre gözlerini dinlendirmektedirler. Bu ayırma tekniği, çalışma verimini düşürmekte, uzun süreçte işçilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca, yorgunluğa ve dikkat dağınıklığına bağlı olarak ayrılması gereken ürünler gözden kaçabilmektedir.Tez kapsamında, aflatoksinli incirlerin görüntü işleme teknikleriyle saptanması ve ayrılabilmesi için UV ışık esaslı bir ayırma makinası sisteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Sistemin temel bileşenleri, UV ışık kaynağı, gelişmiş kameralar, optik sensörler, görüntü işleme ve otomasyon yazılımları, ürünün taşındığı bant sistemi ve otomatik uyartımlı ayırma ünitesi olarak tasarlanmıştır. Tasarlanan sistemle; bant üzerinde, denemeler sonucunda belirlenen uygun hızda ilerleyen aflatoksinli ürünlerin hatasız, düşük maliyetli ve işçi sağlığını tehdit etmeden ayrılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Various dry food processing plants operating in our country; there are machines and systems, which are often doing the separation process based on the physical properties. The use of these systems is not possible for separating aflatoxin contaminated agricultural products. Nowadays, products with aflatoxin are separated with the traditional methods, which are required intensive labour. In traditional separating process; the products contaminated with aflatoxin (for example dried fig), which emit bright green radiation, are separated manually by workers. Workers work between 8 and 12 hours in a day under UV lamps in a dark room, and then rest their eyes for a while in frequent intervals. This separation method reduces labour work efficiency and have negative effects on worker?s health in a long term. In addition, products with aflatoxin can remain unseperated due to the excessive tiredness of the workers.Within the context of thesis, the main aim is developing an UV lightening based separation machine system which will be activated by image processing procedure for determination and the separation of dried figs with aflatoxin. Basic components of the system have been designed as UV light sources, advanced cameras, optical sensors, image processing-automation softwares, conveyor that carries product and automatic excitation separation unit. With the designed system; aflatoxin contaminated products, which have the suitable speed on the conveyor that determined by the experiments, have been aimed to separate by low-cost, error-free, and without threads to worker?s health operation.