Yıldız oluşum bölgelerinde moleküler dağılım
Molecular distribution at star-forming regions
  1. Tez No: 327263
  2. Yazar: ÖZGÜR BARIŞ ETLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Karmaşık moleküller, kolon yoğunluğu, gökada yükseltisi, gökada boylamı, Complex molecules, column density, galactic altitude, galactic longitude
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yıldız oluşumu, Gökada diskinden başlayarak yüksek enlemlere (+42º.17, -57º.22, (McGehee 2008)) kadar gözlenmektedir. Bu tezde CH3CN, CH3CHO, C2H3CN, HCOOCH3, CH3COOH, C3H3NO, C2H3CCH, NH2CH2CN, C2H5OH, CH3OCH3 ve CH3CH2CN karmaşık molekülleri incelenmiştir. Bu moleküllerin bulunduğu kaynaklar Gökadamızda +36°.744 ve -21°.42 enlem aralığında yer almaktadır. Gökada yükseltisi - kolon yoğunluğu (Z-N), Gökada boylamı - kolon yoğunluğu (l-N) ve Gökada merkezinden uzaklık - kolon yoğunluğu (d-N) ilişkilerinin araştırılması çalışmamızın ana hatlarını oluşturmaktadır. Kolon yoğunluğu değerleri ilgili makalelerden elde edilmiştir. İncelediğimiz karmaşıkmoleküllerin bolluklarının, bulundukları bölgelere göre dağılımları çizelgelerde gösterilmiştir. Ayrıca, karmaşık moleküllerin tespit edildiği bölgelerin Gökada koordinatlarına göre konumlarının incelendiği üç boyutlu bir grafik de dikkate sunulmuştur.Sonuç olarak, bu moleküllerin Gökada içinde belirli bölgeleri tercih edip etmedikleri ve kaynakların yarıçap-bolluk ilişkisi gösterip göstermedikleri sorularının cevapları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Star formation is observed from Galactic plane to high Galactic latitudes (+42º.17, -57º.22, (McGehee 2008)). In this thesis, we investigate the following complex molecules: CH3CN, CH3CHO, C2H3CN, HCOOCH3, CH3COOH, C3H3NO, C2H3CCH, NH2CH2CN, C2H5OH, CH3OCH3 and CH3CH2CN. The galactic latitudes of these sources are in between +36°.744 and -21°.42. Galactic altitude - Column density (Z-N), Galactic longitude - Column density (l-N) and Galactrocentric distance - Column density (D-N) graphics generate the outline of our study. Column density values were obtained from related articles. Sources and abundance values for all the molecules are listed in tables. The loci of the sources, which include complex molecules, with respect to the Galactic coordinates are also illustrated in a three dimensional graphic. In conclusion, we question whether these molecules prefer certain locations in our Galaxy and investigate the probable radius-abundance relation in the starforming regions.