İbn Rüşd'de din-felsefe ilişkisi bağlamında te'vil
Allegorical interpretation (tawil) in the context of the relationship between religion and philosophy according to Ibn Rushd (averroes)
  1. Tez No: 327398
  2. Yazar: PERİHAN AYVALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN HAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Felsefe, Te'vil, İbn Rüşd, Religion, Philosophy, Tawil (allegorical interpretation), Ibn Rushd
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İbn Rüşd'de din-felsefe ilişkisi bağlamında te'vil kavramı isimli çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın amacı İbn Rüşd'de din-felsefe ilişkisini, te'vil kavramını merkeze alarak yeniden okumaktır.Birinci bölüm Kur'an'ı anlama ve yorumlamanın temel unsurlarından oluşmaktadır. Genel olarak değindiğimiz bu unsurların vahyin anlaşılmasında etkenliği ve ulaştırdığı sonuçlar değerlendirilmektedir.İkinci bölüm Kur'an'ı anlama ve yorumlama yöntemlerinden tefsir ve te'vil kavramları ele alınmaktadır. Bu bölümde tefsir ve te'vil kavramlarının anlam çerçevesi oluşturularak, farkları ortaya konulmakta ve vahyi anlamadaki değeri üzerinde durulmaktadır.Üçüncü bölüm genel anlamda din-felsefe ilişkisinden bahsetmektedir. Din-felsefe kavramları belirginleştirilerek insan hayatında bu iki unsurun bilgi kaynağı olarak değeri ve önemi tartışılmaktadır.Dördüncü bölümde İbn Rüşd'de din-felsefe ilişkisi:a)Konusu, gayesi ve metodu açısından felsefe,b)Felsefenin dine uygunluğu ve dini meşruiyeti,c)Din-felsefe uzlaşmasında te'vil kavramının yeri başlıkları altında işlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis consists of four chapters. The aim of the study is to reread the philosophy-religion relation in the understanding of Ibn Rushd by focusing on tawil (allegorical interpretation) term.First chapter consist of main elements of understanding and interpretation of the Quran. In this section, the efficiency of these elements that we generally touched upon and the results obtained by these elements will be evaluated.Second chapter handles the tafsir and tawil terms as kinds of method for understanding and interpretation of the Quran. In this section, differences between tafsir and tawil terms will be put forth by shaping the meaning frame of these terms, and their importance on the understanding of revelation will be emphasized.Third chapter generally deals with the religion-philosophy relation. In this section, religion-philosophy terms are clarified and the value and importance of these elements in human life as source of information will be discussed.In fourth chapter, the religion-philosophy relation in the understanding of Ibn Rushd will be examined under the tiles of;a)philosophy in terms of its subject, goal and methodb)coherence of philosophy to religion and its religious legitimacyc)the place of tawil term in religion-philosophy reconciliation.