Kamu hizmetlerinde kalite anlayışı çerçevesinde toplum destekli polislik ve Sivas örneği
Community-based policing in the framework of quality understanding in public services and example of Sivas
- Tez No: 327511
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RACİ KILAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmetleri, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Toplum Destekli Polislik, Public Services, Quality, Total Quality Management, Community-Based Policing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Özellikle 1960'larla birlikte devletin sunduğu hizmetler ve bu hizmetlerin meşruluğu Kamu Yönetimi alanında önemli bir tartışma konusu olmuştur. Yeni yönetim şekillerinin ortaya çıkışı hem kamu hem de özel sektörce üretilen hizmetleri etkilemiştir. Edward DEMING tarafından ortaya konan Toplam Kalite Yönetimi Konsepti kamu yönetiminde karşılaşılan problemlerin çözümüne ilişkin popüler bir cevap olarak algılanmaya başlanmıştır. Toplam kalite yönetimi müşteriye hizmet veren personelin ihtiyaçları ile müşteri ihtiyaçlarına yoğunlaşmaktadır. Belirlenmiş vizyon ve misyon temelinde, yöneticilerce kurumların daha kaliteli hizmet vermek için yönlendirilmeleri gerekmektedir. Hizmet çıktıları değerlendirilerek gerekli görülen düzenlemeler yapılmaktadır. Problem çözme süreci müşteri ve personelden gelen geribildirimleri içermekte, dolayısıyla iç ve dış müşteriler çözüm sürecine dahil edilmektedir.Toplam Kalite Yönetiminde vatandaşlara özel sektörde olduğu gibi müşteri gözüyle bakılmaktadır. Verilen hizmetlerin etkinlik ve verimliliği vatandaş memnuniyetine dayalı ölçümlere dayanmaktadır. Özellikle 1970'li yılların başında polis organizasyonları, müşteri odaklı hizmet anlayışını kabul eden diğer kamu kurumları gibi, vatandaşları müşteri olarak görmeye başlamışlardır. Bu yönüyle, Toplam Kalite Yönetimi Toplum Destekli Polisliğin altında yatan felsefelerden biri olarak görülebilir. Özellikle örgütsel değişim çerçevesinden bakıldığında, Toplum Destekli Polisliğin birçok temel değişkeninin Toplam Kalite Yönetimininkine benzer olduğu, böyle bir benzerliğin ise Toplum Destekli Polislik konseptinin yeni kamu yönetimi trendlerinin polislikteki yansıması olduğu düşüncesini güçlendirdiği görülmektedir.Batılı anlamda Toplum Destekli Polislik anlayışı ülkemizde 2000'li yıllarla beraber popülerlik kazanmıştır. Dünya polis örgütlerinin çalışmalarına yaptığı katkı, suçla mücadeleye etkisi, vatandaş-polis arasında oynadığı olumlu rol Toplum Destekli Polisliğin Türk Emniyet Teşkilatı tarafından hızla benimsenmesi ve yaygınlaşması sonucunu doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
Especially by the 1960s the public services and their legitamacy has been the subject of substantial debate in the field of Public Administration. Invention of new management forms affected both public and private services. The Concept of Total Quality Management by Edward DEMING has become a populer response to problems of Public Administration. Total quality management focuses on customer needs with the needs of staff providing customer service. Managers need to direct the institutions to provide better quality services on the basis of specific vision and mission. Necessary regulations are made by evaulating the outcomes of the services. Problem-solving process involves feedback from customers and staff, so the solution to the internal and external customers are involved in the process.Total Quality Management recognize the citiziens as customers in the private sector. Effectiveness and effeciency of the services provided are based on citizien satisfaction measurements. Police organizations, especially in the early 1970s, like other public institutions that accept customer-focused service mentality, have begun to see citizens as customers. In this respect, the Total Quality Management can be seen as one of the underlying philosophies of Community-Based Policing. Particularly in the perspective of organizational change, many basic variables of Community-Based Policing are similar to ones in total quality management and such a similarity strengthens the argument that the concept of Community-Based Policing is a reflection of new management trends in policing.In our country, understanding of Community-Based Policing in the western sense has gained popularity in the 2000s. Advantages of Community-Based Policing such as its contributions to the world police organization?s operations, efficiency in combatting crime and positive role in the relations between citizens and police organizations has resulted in rapid adaption by Turkish National Police.