Reluctant capitalists: The rise of neo-Islamic bourgeoisie in Turkey
Mutereddit kapitalistler: Türkiye'de yeni İslami burjuvazinin yükselişi
  1. Tez No: 327527
  2. Yazar: ÖZLEM ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Müslüman burjuvazi, İslam, Muslim bourgeoisie, Islam, Capitalism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)'nin 2002 yılında iktidar gelmesi“İslam ve Kapitalizm”ile“İslam ve Demokrasi”tartışmalarının seyri açısından Türkiye'de ve İslam dünyasında yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Bu ekonomik ve siyasi gelişmelerin en önemli sonuçlarından birisi modern Türkiye'de yeni bir İslami burjuvazinin doğuşu olmuştur. Benim tezimin amacı ortaya çıkan bu yeni İslami burjuvaziyi genel olarak İslam ve Kapitalizm tartışmaları özel olarak ise Türkiye'de son otuz yılda Müslüman aktörlerin siyasi, ekonomik ve entellektüel dönüşümleri bağlamında incelemektir.Yeni burjuvazinin doğuşuna örnek bir vaka olarak, MÜSİAD (Müstakil İşadamları Derneği)'dan ayrılarak kurulan ve bir tür sivil toplum kuruluşu olan İslami iş örgütlerinden İGİAD (iktisadi Girişim ve Iş Ahlakı Derneği)'ın vizyon, misyon ve aktivitelerini inceleyeceğim. İGİAD'ı seçmemin iki sebebi vardır: a) söz konusu dernek şimdiye değin akademik bir bakış açısı ile henüz incelenmedi;ve b) bu dernek İslami ahlak değerleri ile kapitalist iş prensiplerinin uyumunu sağlamak için en fazla bilinçli çaba sarfeden iş örgütüdür.Araştırmalarım neticesinde iddiam şudur ki, yeni İslami burjuvazi son otuz yılın Türkiyenin ekonomi-politik bağlamında Weberyan anlamda kendine yeni“fırsatlar alanı”buldu ve kendi Müslüman kimliği ile kapitalizm arasında devam edegelen pazarlık neticesinde ortaya çıktı. Bu süreçte Müslüman aktörler İslam ve Kapitalizm arasındaki“söylemsel gerilim”i azaltarak, İslamı, kapitalizmi, banka ile çalışmayı, tüketimi ve lüksü öyle bir şekilde yeniden tanımladılar ki İslam ve Kapitalizm birbiri ile uyumlu hale gelecek derecede esnek hale geldi. Süreç sonunda ise yeni burjuvazi“mütereddit kapitalistler”olarak ortaya çıktı.Metodolojik olarak, tezim son dört yıldır Bilkent ve Harvard kütüphanelerinde araştırdığım birincil ve ikincil kaynakların; islami medya (gazete, dergi ve TV kanalları) yayınlarının; ve daha da önemlisi Türkiye'de ortaya çıkan yeni İslami burjuvazinin aktörleri, çoğunlukla da İGİAD üyeleri, ile derinlemesine yaptığım mülakatların analizleri üzerine kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rise of the JDP to power in Turkey in 2002 marked a beginning of a new era in Turkey and Islamic world, in terms of enduring debate between Islam and Democracy and that of Islam and Capitalism. One of the significant outcomes of this politico-economic development was emergence of a neo-Islamic bourgeoisie in modern Turkey. The aim of my dissertation is to contextualize rise of this neo- Islamic bourgeoisie class against the backdrop of conflict and cooperation between Islam and Capitalism in general; and political, intellectual and economic transformations of Islamist actors over the last three decades in Turkey, in particular.As a case study, I will examine vision, mission and activities of a non¬governmental Islamic business organization, ÎGÎAD (Financial Business Ethics Foundation/İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği), which was an offshoot of MÜSİAD (The Independent Industrialists' and Businessmen's Association/ Müstakil İşadamları Derneği). The reason I chose to work on İGİAD is twofold: a) the organization has never been studied from and academic point of view; and b) it is an Islamic business organization which makes the most self-conscious effort to reconcile capitalist business principles and Islamic ethical values.Based on my research, I argue that neo-Islamic class found an“opportunity space”in a Weberian sense, in the last three decades in the Turkish economy- political context, and emerged as a result of an ongoing negotiation between self- perception of their Islamic identity and capitalism. Overcoming the challenges, and decreasing the 'discursive tension' between Islam and capitalism, in this process, these Islamic actors defined and redefined Islam, secularism, capitalism, investment, banking, consumption, and luxury in such a way that both Islam and capitalism were considered flexible enough to accommodate each other. At the end of the process, they emerged as“reluctant capitalists”.Methodologically speaking, my dissertation will integrate my analysis of secondary and primary sources that I have been examining at Bilkent and Harvard libraries last three years; of Islamic media (newspapers, journals, TV channels) products; and more importantly in-depth interviews with members of neo-Islamic bourgeoisie class in Turkey, mostly with the members ÎGÎAD.