An institutionalist analysis to The EU's enlargement policies: A comparative study of Polish and Turkish accession processes
AB'nin genişleme politikalarına kurumsalcı bir bakış: Polonya ve Türkiye'nin katılım süreçlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 327528
  2. Yazar: ESRA USLU KUTLUKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. TOLGA BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rasyonalist Kurumsalcılık, İnşacı/Sosyolojik Kurumsalcılık, AB Komisyonu üyeleri, Üye ülkeler, Polonya'nın katılım süreci, Türkiye'nin katılım süreci, İçerik analizi, Rationalist Institutionalism, Constructivist/Sociological Institutionalism, the European Commissioners, member states, Polish accession process, Turkish accession process, content analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 496
Özet
Avrupa Birliğinin genişlemesi, üye ülkeler, aday ülkeler ve Avrupa Birliği için önemine rağmen Avrupa entegrasyonunda teorik açıdan ihmal edilmiştir. Bu tezin temel amacı, AB Komisyonu üyelerinin ve üye devletlerin, yaptıkları konuşmalar vasıtasıyla, tutumlarını kurumsalcı bir analiz yöntemiyle inceleyerek yazına teorik bir katkıda bulunmaktır. Bu tezin ana araştırma sorusu şudur: rasyonel veya inşacı/sosyolojik kurumsalcı teorilerden hangisi AB Komisyonu üyelerinin ve üye devletlerin Polonya ve Türkiye ile ilişkilerin derinleşmesine ilişkin tutumlarını en iyi şekilde açıklamaktadır? Bu soruyu cevaplamak için AB'nin Doğu Avrupa genişlemesinin farklı aşamaları Polonya ve Türkiye vaka çalışmaları üzerinden analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, AB Komisyonu üyelerinin ve üye devletlerin Polonya ve Türkiye'ye karşı tutumlarının oluşmasında uygunluk mantığından çok sonuçsalcılık mantığının hâkim olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
European Union (EU) enlargement been somewhat neglected theoretically in studies of European integration despite its importance both for member states, applicant states and the EU itself. The main purpose of this dissertation is to make a theoretical contribution to the literature through applying an institutionalist analysis to the attitudes of European Commissioners and member states as expressed through their speeches. The major research question of this dissertation is: `Which theory of institutionalism, rationalist or constructivist/sociological, better explains the attitudes of European Commissioners and member states towards deepening relations with Poland and Turkey?? In order to answer this question, the different stages of the EU?s Eastern enlargement are analyzed through the case studies of Turkey and Poland. The results of this analysis demonstrate that the logic of consequentialism rather than logic of appropriateness has prevailed in the formation of the attitudes of both European Commissioners and member states towards Poland and Turkey.