Critique of violence: A study of the relation between politics and violence in some modern political theories
Şiddetin eleştirisi: Siyaset ve şiddet ilişkisi üzerine siyasal kuram çalışması
- Tez No: 327526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JAMES ALEXANDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Siyasal, Siyaset, Hannah Arendt, Michel Foucault, Devrim, İktidar, Violence, Political, Politics, Hannah Arendt, Michel Foucault, Revolution, Power
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu çalışma, yirminci yüzyıl siyasal düşüncesinde şiddet ve siyaset arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle çalışma seçilmiş düşünürlerin eserlerine bakıp üçlü bir kategorizasyon önermektedir. Şiddet ve siyaset arasında olası bir ilişkiyi sorunsallaştırmayan ilk paradigma ve şiddetin siyasetteki yerini sorgulamayan ikinci paradigmanın ve şiddet ve siyaset arasında tarihsel bir ilişkinin olduğunu iddia eden üçüncü yaklaşım. Çalışma, belirsiz (göreli) tutum olarak adlandırılan üçüncü yaklaşım içinde ele alınacak ilk iki yaklaşımla belirli bir mesafesi olan Hannah Arendt ve Michel Foucault?nun siyaset, iktidar ve devrim düşüncelerinde şiddetin ne şekilde yer bulduğunu anlamaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at understanding the relationship between violence and politics in twentieth century political thought. To this end, the study looks at the works of selected thinkers and suggests a threefold categorization of existing approaches: a `non-problematization of the relationship between violence and politics' exemplified in the liberal-democratic paradigm, a `nonproblematization of violence in politics? in some critiques of liberal thought and the position of ambivalence, which suggests a historical relationship between violence and politics. The thesis moves to a further analysis of Hannah Arendt and Michel Foucault, whose works are considered as representing the third position and discuss their analysis of the relationship between violence and politics with a focus on power and revolution.