Okul yöneticilerinin liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki: Karabük ili örneği
The relationship between school administrator's leadership behaviours and organizational cynicism attitudes of teachers: A case of Karabük
  1. Tez No: 327558
  2. Yazar: MAHMUT POLATCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TİTREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sinizm, liderlik, örgütsel sinizm, okul yöneticisi, öğretmengörüşleri, Cynicism, leadership, organizational cyncism, principal, teacher opinions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı, örgütsel sinizm ve liderlik davranışları hakkında literatür taranıp kavramların farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesini sağlayarak öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları ile okul yöneticilerinin liderlik davranışıdüzeylerini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında öğretmenlerin demografik ve mesleki özelliklerinin liderlik ve örgütsel sinizm kavramları ve düzeyleriyle ilişkisi tespit edilecektir. Bu nedenle, araştırma verileri 2012 yılında Karabük İli?ndekiilköğretim okullarında görev yapan 500 öğretmen ile yürütülmüş ve betimsel taramayöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. Anket denek grubunun demografiközellikleri, örgütsel sinizm düzeylerini ve liderlik davranışlarını tespit edilmesini sağlayacak soruların bulunduğu üç bölümden oluşmaktadır. Araştırma bulgularında; yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri verilmiştir. Verilerin dağılımına ilişkin normallik testi sonucuna göre parametrik testlerin sayıltılarının karşılanamadığından dolayı bağımsız örneklemler için Mann Whitney-U, bağımlı örneklemler için karşılaştırmalı t-testi, ikiden daha fazla kategorili bağımsız örneklemler için Kruskal Wallis-H testleri kullanılmıştır. Frekans tabloları, açıklayıcı istatistikler, iki değişken arasındaki ilişkinin analizi için Pearson Korelâsyon katsayısı, iki grup ortalamasının farkı için Mann Whitney-U ve ikiden fazla grubun ortalamasının farkı için Kruskal Wallis-H testleri ile ölçülmüştür.Bağımlı değişkenler arasındaki ilişkinin yordama düzeyini ölçmek amacıyla çoklu VIIregresyon analizi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenilirliğini test etmek amacıyla Alfa Cronbach Güvenilirlik testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde ilişkisel tarama ve korelasyon uygulanmıştır, bunlar içinse SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, öğretmenlere göre okul yöneticilerinin sinizm düzeylerinin düşük olduğu, liderlik davranışlarının ise yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Örgütsel sinizm ve liderlik davranışı arasında da orta düzeyde negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Demografik özellikler bakımından bağımsız değişkenler (cinsiyet, medeni durum, hizmet süresi, yaş ve eğitim durumu) ile örgütsel sinizm ve liderlik davranışı arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenememiştir. Örgütsel sinizm ve liderlik davranışı arasındaki ilişkinin negatif yönlü, orta düzeyde yordandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show by survey the literature of organızational cynicismattitudes of teachers and school administrator?s leadership behaviours and evaluating them in various perspectives. In the study, the relationship between the demographic and professional features of teachers and the levels and terms of leadership and organizational cynicism would be determined. For that reason, in the year 2012, sample is consisted of 500 teachers in the schools from Karabuk elementary schoolsand data is gathered with descriptive survey method. The questionare is made of three parts including the questions which would enable to determine the demographic features of subject group, levels of organizational cynicism and leader behavior. In the results of the research, the values of percentage, frequency, artitmetic mean, standart deviation are given. Pearson correlation coefficient, multi linear regression analysis, normalization test, unless the numbers of parametric tests are met according to the results of normalization test, for the independent variables Mann Whitney-U, for dependent variables comparisonal t test, for independent variables categorized more then twice Kruskal Wallis-H tests are used. For frekans charts, explanatory statistics, and the analysis of the relationship between the two variables are measuredby Pearson Correlation coefficient, for the difference of the average of two groups Mann Whitney-U and for the difference of the averages of groups more than two Kruskal Wallis-H tests. To measure the prediction level of the relationship among the IXdependent variables multi regression tests are used. In order to test the reliability of the scale Alfa Cranbach Reliability test is applied. In the analysis of the data relational scanning and correlation is applied, and for these SPSS 15.0 package program is used. As a result of the resarch, it is seen that the cynicism levels of school directors are low, whereas their leadership abilities are high level. A midium-level negative correlation between organizational cynicism and leader behaviours are detected. It is observed that in terms of demographic features there is a significant difference between independent variables (gender, marital status, period of service, age and educational status) and organizational cynicism and leader behaviour. It is predicted that the relationship between organizational cynicism and leader behaviour is negative oriented and midium level.