Duyuşsal farkındalığa dayalı öğretimin akademik başarı ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlar üzerine etkisi
The effects of affective awareness-based instruction on academic achievement and attitudes towards teaching profession
- Tez No: 327570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duyuşsal farkındalık, akademik başarı, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, öğretim, Affective awareness, academic achievement, attitude towards teaching profession, instruction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, duyuşsal farkındalığın öğrenme-öğretme sürecinde kullanılmasının akademik başarı ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlar üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Duyuşsal farkındalık, öğrencilerin öğrenme süreçlerinde öğrenecekleri her şey ile ilgili nasıl hissettiklerini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Öğrencilerin öğrenecekleri ile ilgili olarak öğrenme öncesinde, öğrenme esnasında ve öğrenme sonrasında nasıl hissettiğini fark etmesi, süreci daha anlamlı kılmaktadır. Bununla birlikte duyuşsal farkındalık yalnızca öğrenme-öğretme sürecinde değil, bireylerin günlük yaşamlarında kendisine, başkalarına ve çevreye yönelik olarak da geliştirilebileceği söylenebilir.Araştırma 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören 30+32=62 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, gerçek deneme modellerinden öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desene göre tasarlanmıştır. Araştırmanın deneysel süreci, deney grubuna ?duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim? ve kontrol grubuna ?mevcut strateji, yöntem ve tekniklere dayalı öğretim? şeklinde planlanmış ve uygulanmıştır.Araştırmanın verileri akademik başarı testi, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ölçeği ve araştırmacı kontrol listesi aracılığıyla toplanmıştır. Tüm veri toplama araçları uygulama öncesi öntest ve uygulama sonrası sontest olarak uygulanmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, akademik başarı ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutum konusunda deney ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma süresince akademik başarı testi (öntest-sontest) ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ölçeği (öntutum-sontutum) aracılığıyla toplanan veriler, SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir.Araştırmanın birinci alt amacı doğrultusunda ?Duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim yapılan öğrenciler ile mevcut strateji, yöntem ve tekniklere dayalı öğretim yapılan öğrencilerin akademik başarıları arasında anlamlı bir fark var mıdır?? sorusuna yanıt aranmıştır. Bunun için deney ve kontrol gruplarının öntest akademik başarıları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına ilişkin bağımsız gruplar t-testi analizi yapılmıştır. Grupların öntest akademik başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemesi sonucunda, sontest akademik başarıları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına yönelik olarak bağımsız gruplar t-testi analizi yapılmıştır.Araştırmanın ikinci alt amacı doğrultusunda ?Duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim yapılan öğrenciler ile mevcut strateji, yöntem ve tekniklere dayalı öğretim yapılan öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında anlamlı bir fark var mıdır?? sorusuna yanıt aranmıştır. Bunun için deney ve kontrol gruplarının öğretmenlik mesleğine yönelik öntutum puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına ilişkin bağımsız gruplar t-testi analizi yapılmıştır. Grupların öğretmenlik mesleğine yönelik öntutum puanları arasında anlamlı bir farklılık belirlenmesi sonucunda, ANCOVA analizi yapılmış, Bonferroni testi ile düzeltilmiş ortalamalara yer verilmiştir.Araştırmanın bulgularından elde edilen verilere göre, grupların öntest akademik başarı puanları arasında anlamlı bir farklılaşma saptanmamıştır (p=,708). Grupların öntest akademik başarı puanlarının denk olduğu belirlenmiştir. Grupların sontest akademik başarı puanları arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur (p=,000). Grupların akademik başarıları arasında öntest puanlarında var olan denklik sontest puanlarında deney grubu lehine farklılaşmıştır. Başka bir ifadeyle, deneysel süreçte, duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim uygulanan (deney grubu) öğrencilerin, mevcut strateji, yöntem ve tekniklere dayalı öğretim uygulanan (kontrol grubu) öğrencilerden daha başarılı olduğu belirlenmiştir.Grupların öğretmenlik mesleğine yönelik öntutum puanları arasında anlamlı bir farklılaşmaya rastlanmıştır (p=,000). Öntutum puanları incelendiğinde, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Kovaryans çözümleme sonuçları öntutum puanlarına göre düzeltilmiş ve sontutum puanlarının gruplama ana etkisinin anlamlı olduğu saptanmıştır (F(1-59)=,10,85 p=,002). Grupların sontutum puanlarının ortalamasının ANCOVA analizi sonucunda oluşan ortak etki sonuçlarına göre, duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim uygulanan (deney grubu) öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılaşma belirlenmiştir. Başka bir ifadeyle, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlar söz konusu olduğunda, duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim uygulanan (deney grubu) öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının, mevcut strateji, yöntem ve tekniklere dayalı öğretim uygulanan (kontrol grubu) öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarından daha olumlu olarak değiştiği belirlenmiştir.Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, duyuşsal farkındalığa dayalı öğretim yaklaşımının farklı disiplin alanları ve derslerde kullanılmasının etkili ve verimli olacağı düşünülmektedir. Bu anlamda, çalışmanın işlevselliğine ve yapılacak olan yeni araştırmalara yön vermesine yönelik çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the effects of usage of affective awareness in learning-teaching process on academic achievement and attitudes towards teaching profession. Affective awareness helps learners to define their feelings about everything they will learn on their own learning process. For learners, being aware of how to feel about what they will learn before-while-after learning activity makes the process much more meaningful. Additionally, it can be said that affective awareness can be developed not only at teaching-learning process, but also in daily lives of people towards themselves, the others and the environment.The present research was done with the participation of 30+32=62 students studying at Muğla Sıtkı Koçman University, Faculty of Education, Department of Primary School Education at 2010-2011 academic year. This research was designed as pre-test post-test experimental research design of real testing models with control group. The experimental process of research was planned and applied as ?affective awareness-based instruction? to experimental group and as ?current strategies, methods and techniques-based instruction? to control group.The data of the research were collected with academic achievement test and attitude scale towards teaching profession and researcher?s check list. All data collection tools were applied as pre-test before experimental applications and as post-test after experimental applications. In accordance with the aims of the study, it was investigated that whether there are any significant differences between experimental group and control group on academic achievement and attitudes towards teaching profession. Data which were collected with academic achievement test (pre-test and post-test) and attitude scale towards teaching profession (pre-test and post-test) were analyzed with SPSS program.In accordance with the first sub-aim of the research, answer was searched for the question that ?Is there any significant differences on academic achievement between the learners who were given affective awareness-based instruction and learners who were given current strategies, methods and techniques-based instruction?? For the answer, independent sample t-test analysis was made to see any significant differences on pre-test academic achievement between experimental group and control group. After finding no significant differences on academic achievement between experimental group and control group, independent sample t-test analysis was made to see any significant differences on post-test academic achievement between experimental group and control group.In accordance with the second sub-aim of the research, answer was searched for the question that ?Is there any significant differences on attitudes towards teaching profession between the learners who were given affective awareness-based instruction and learners who were given current strategies, methods and techniques-based instruction?? For the answer, independent sample t-test analysis was made to see any significant differences on pre-test attitudes towards teaching profession between experimental group and control group. After finding significant differences on attitudes towards teaching profession between experimental group and control group, ANCOVA analysis was made and corrected mean was found and stated by Bonferroni test.According to the findings, significant differences on pre-test academic achievement were not found between groups (p=,708). Pre-test academic achievement scores of groups were found as equivalent. Significant differences on post-test academic achievement was found between groups (p=,000). Post-test academic achievement scores of groups were differentiated on behalf of experimental group. In other words, during the experimental process, it was found that the learners who were given affective awareness-based instruction (experimental group) were more successful than the learners who were given current strategies, methods and techniques-based instruction (control group).Significant difference was found between the scores of pre-attitude scale towards teaching profession of groups (p=,000). Upon examining the pre-attitude scores, it was defined that the attitudes of learners in the control group towards teaching profession were much more positive. Covariance analysis results were corrected according to pre-attitude scores and grouping main effect of post-attitude scores towards teaching profession was found as significant (F(1-59)=,10,85 p=,002). According to common-effect results of ANCOVA analysis of groups? post-attitude score means, significant difference was found on behalf of learners who were given affective awareness-based instruction (experimental group). In other words, when attitudes towards teaching profession are mentioned, attitudes towards teaching profession of learners who were given affective awareness-based instruction (experimental group) changed much more positively than attitudes towards teaching profession of learners who were given current strategies, methods and techniques-based instruction (control group).In line with the results of present research, it is thought that the usage of affective awareness-based instruction approach at various discipline areas and courses will be effective and productive. In this sense, various suggestions towards functionality of research and for further studies are developed.