Lise öğrencilerinde çocukluk örselenme yaşantıları ve öfke ifade biçimleri ile benlik saygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigate the relationship between childhood traumatic experience of high school students and the anger expression styles, self-esteem, life satisfaction
- Tez No: 327689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. REZAN ÇEÇEN EROĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Örselenmiş Çocukluk Yaşantıları, Öfke İfade Tarzları, Benlik Saygısı, Yaşam Doyumu
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada 14?18 yaş aralığında bulunan öğrencilerde görülen çocukluk örselenme yaşantıları ve öfke ifade biçimleri ile benlik saygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma 9, 10, 11 ve 12. sınıfa devam eden 450 lise öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin çocukluk örselenme yaşantılarına ilişkin veriler ?Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği?, öfke ifade biçimlerine ilişkin veriler ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği?, yaşam doyumlarına ilişkin veriler ?Yaşam Doyum Ölçeği?, benlik saygısına ilişkin veriler ?Rosenberg'in Benlik Saygısı Envanteri?, kişisel ve ailesel özelliklere ilişkin veriler araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Momentler Çarpımı Katsayı tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre erkek öğrencilerin kızlara göre duygusal ve cinsel istismar puanları daha yüksek bulunmuştur. Kız ve erkek öğrencilerin fiziksel istismar puanları arasında herhangi bir farklılık görülmemiştir. Geçmişlerinde fiziksel, duygusal, cinsel istismara uğrayan öğrencilerin, uğramayan öğrencilere kıyasla sürekli öfke, öfke dışa, öfke içe puanları daha yüksek; öfke kontrol puanları daha düşük bulunmuştur. Son olarak geçmişlerinde fiziksel, duygusal ve cinsel istismara uğrayan öğrencilerin, benlik saygısı ve yaşam doyum puanları, uğramayan öğrencilere göre daha düşük bulunmuştur.Bu araştırma sonuçları çocuklukta geçirilen örselenme yaşantılarının ergenlik dönemlerinde onların öfkelerini ifade etme biçimlerini, benlik saygılarını ve yaşam doyumlarını olumsuz yönde etkilediğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the relationship between childhood traumatic experiences of high school students with anger expression styles, self esteem and life satisfaction.The research was carried out with 450 students attending 9th, 10th, 11th and 12th grades. The data of childhood traumatic experience was collected by means of ?Childhood Traumatic Experince Scale?, the data of anger expression styles was collected by means of ?Trait Anger and Anger Styles Scale?, the data of life satisfaction was collected ?Life Satisfaction Scale?, the data of self esteem was collected by means of ?Rosenberg?s Slef Esteem Scale? and the data of personal characteristics was collected by means of ?Personal Information Form? prepared by researcher. One Way Anova Analysis and Pearson Product Moments Correlation coefficient were used for statistical analyses.According to study male students had higher emotional and sexual abuse scores than female students. No difference was observed between male and female students scores of physical abuse. The adolescent with the past physical, emotional and sexual abuse experience compared to the ones with no such experience were found trait anger, anger in, anger out subscale high scores; anger control subscale low scores. Finally the adolescent with the past childhood traumatic experince (physical, emotional, sexual) compared to the ones with no such an experience were found low life satisfaction and self esteem scores.The result of this research indicate that past in the childhood traumatic experiences affects during adolescent, their anger expression styles, self-esteem and life satisfaction negatively.Keyword: Adolescents, Childhood Traumatic Experience, Anger Expression Styles, Self esteem, Life Satisfaction,