Lise son sınıf öğrencilerinin çocukluk çağı örselenme yaşantıları ile mesleki olgunluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation about relation between cildhood traumatic experiences and vocational maturity level of high school last grade students
  1. Tez No: 331705
  2. Yazar: SERKAN ALTUNTAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantısı, Duygusal İstismar ve ihmal, Fiziksel İstismar, Cinsel İstismar, Mesleki Olgunluk, Childhood Traumatic Experiments, Emotional Abuse and Neglect, Physical Abuse, Sexual Abuse, Vocational Maturity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, lise son sınıf öğrencilerinin çocukluk çağı örselenme yaşantıları ile mesleki olgunluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Malatya?da çeşitli liselerde öğrenim gören 604 lise son sınıf öğrencisine uyarlaması Aslan ve Alparslan tarafından (1999) yapılan ?Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği? ile Kuzgun ve Bacanlı (1996) tarafından geliştirilen ?Mesleki Olgunluk Ölçeği? ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır.Araştırmada çocukluk çağı örselenme yaşantıları ile mesleki olgunluk arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı Pearson ? Moment Çarpım Korelâsyonu yöntemiyle analiz edilmiştir. Çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve mesleki olgunluk düzeyleri, diğer bağımsız değişkenler olan, cinsiyet, okul türü, gelir düzeyi, algılanan başarı ve doğum sırası ile anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığının tespitinde, Bağımsız Grup t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA), LSD Post Hoc Testi kullanılmıştır. Anlamlılık .05 olarak kabul edilmiş ve analizler SPSS 12 programı ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmaya katılan öğrencilerin çocukluk çağı örselenme yaşantılarının mesleki olgunlukla ilişkisi incelenmiştir. Öğrencilerin cinsiyetleri, okul türleri, algılanan başarı düzeyleri, gelir düzeyleri ve doğum sırası gibi değişkenlerin çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve mesleki olgunlukla ilişkisi incelenmiştir.Yapılan araştırmada tüm örselenme türleri ile (duygusal istismar ve ihmal, fiziksel, cinsel istismar) mesleki olgunluk arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çocukluk çağı örselenme yaşantılarının cinsiyet, okul türü, algılanan başarı ve gelir düzeyi değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ancak doğum sırası değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca mesleki olgunluğun cinsiyet ve okul başarısı değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ama okul türü, gelir düzeyi ve doğum sırası değişkenine göre anlamlı bir fark göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was made for investigation about relation between childhood traumatic experiences and vocational maturity levels of high school last grade students.For this aim, 604 high school last grade students in different schools in Malatya in 2011-2012 education year were applied ?Childhood Trauma Questionnaire?adopted by Aslan and Alparslan (1999) and ?Vocational Maturity Scale? developed by Kuzfun and Bacanlı (1996) and the personal information form which was prepared by the researcher.In the research, it was analyzed whether there was a meaningful relation between childhood traumatic experiences and vocational maturity by using Pearson Product- Moment Correlation Techniques. Indepent Group t- Test, Single Dimension Variance Analysis (ANOVA), LSD Post Hoc Test were used to determine whether there was a meaningful difference between childhood traumatic experiences and vocational maturity levels and other independent variables which was gender, kind of school, income level, success which was perceived and birth order. Meaningfulnes was accepted as .05 and analysisses were realized by the program named as SPSS 12.It was examined the relation between childhood traumatic experiences of students in this research and vocational maturity. It was examined the relation between the variables as students? gender kind of school, success levels which was perceived, income level and birth order and childhood traumatic experiences and vocational maturity.It has been determined that there is a significant relationship in negative between all traumatic kinds (Emotional Abuse and Neglect, Physical, Sexual Abuse) and vocational maturity. It has been found that there is a significant difference in childhood traumatic experiences according to variables of gender, kind of school, succes which was perceived and income level but there isn?t a significant difference according to variable of birth order. Besides, it has been found that there is a significant difference in vocational maturity according to variables of gender and school succes but there is no significant difference according to variables of kind of school, income level and birt order.