Uşak yerel gazetelerinin demokrasi ve vatandaşlık kavramları açısından incelenmesi (1949-1990)
A study of Uşak local newspapers from the points of democracy and citizenship concepts(1949-1990)
  1. Tez No: 327799
  2. Yazar: FERDAL KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MURAT ÖNTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Gazetecilik, Education and Training, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Gazete, Demokrasi, Vatandaş, Vatandaşlık, Basın, Kavram, Uşak, Yerel, Türkiye, Tarih
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmamızda gündelik hayatın hafızası olan gazetelerin incelenmesi aracılığıyla demokrasi, vatandaş ve vatandaşlık gibi kavramların Uşak ilindeki algılanışı ve bu kavramların konu alanlarının kapsamında olan aktiviteler yer almıştır. Gazetelerde yer alan demokrasi, demokrat, demokratik ve vatandaş, vatandaşlık kavramları tarihi süreçteki toplumsal durumu yansıttığı için önemlidir. Günümüze kadar olan süreçte Uşak'ta gazeteler ile ilgili yapılan çalışmaların sınırlı oluşu alanla ilgili bilimsel boşluğun doldurulması gereğini doğurmaktadır. Uşak'taki yerel gazeteler, gazetelerde yer alan yazılar ve haberler çalışma konumuzu içermektedir. Dönemin içerisinde demokrasi, demokrat, demokratik ve vatandaş, vatandaşlık ile ilgili çok fazla haber ve yazı bulunmaktadır. Çalışmamızın konusu, Uşak'ta basının gelişimi ve matbaanın başlangıcıyla günümüze kadar olan süreçte toplumun demokrasi, demokrat, demokratik ve vatandaş, vatandaşlık kavramlarına olan ilgisini gazetelerde yer alan yazı ve haberler aracılığıyla tespit etmektir. 1949?1990 yılları arasında Uşak'taki yerel gazetelerde yer alan demokrasi, demokrat, demokratik ve vatandaş, vatandaşlık ile ilgili haber ve yazılar kategorize edilerek tarihi süreç içerisinde incelenmiş. Gazetelerde yer alan demokrasi, demokrat, demokratik ve vatandaş, vatandaşlık başlıklı ve içerikli yazı ve haberler çıkartılarak kategorize edilmiş ve gazetelere göre bu kavramların kullanım sıklığı ortaya çıkarılmıştır. Böylelikle gazetelerde yer alan haber ve yazılarda vatandaş, vatandaşlık ve demokrasi, demokrat, demokratik kavramına olan ilgi ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our project, the perception of concepts such as democracy and citizenship in Uşak through the investigation of newspapers which are the memories of our daily lives and the activities included in these concepts will be studied. The concepts of democracy and citizenship in the newspapers are important as they reflect the social state in the history. Since the presentation and handling of the concepts will show us the perspective of that time, we will be able to make a process evaluation. The fact that studies so far on the newspapers in Uşak have been limited requires a scientific research into the area. Local newspapers in Uşak and news and articles in the newspapers are the focus of our project. Within the period, there are quite a lot of articles and news in the newspapers on democracy and citizenship. The topic of our project is the study of concepts of democracy and citizenship together with the development of press in Uşak since the start of the press. Concepts of democracy and citizenship in the local newspapers of Uşak between 1949 and 1990 will be categorized and studied in the historical process. These concepts will be studied and related to current social life. Hence, the perspectives of democracy and citizenship from the past until today will be revealed. The outcome of the project will be able to be used in educational and scientific studies.Keywords : Newspaper, Press, Democracy, Citizenship, Concept,Uşak,Educatıon, Local,History, Turkey