Dini temelleri açısından eşitlik
Foundations for religious equality
- Tez No: 327972
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN YAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Eşitlik, İnsan, Asabiyet, Mevâli, Şuûbiye, İslam, Nass, Kelam, Equality, Human, Irritability, Mevâli, Şuûbiye, Islam, Nass, Kalam
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İnsanlık tarihi boyunca çeşitli din ve milletlere mensup insanlar içerisinde ırkçılık halkçılık gibi ayrımcılığa dayalı eğilimler olagelmiştir. Bunların bazıları Yahudilik ve Hristiyanlıkta olduğu gibi dine, bazıları ise Hint ve Mecusilerde olduğu gibi yaratılışın aslına dayandırılmıştır. İslam'ın sosyo-kültürel tarihi incelendiğinde buna benzer eğilimler hemen her dönem vuku bulmuştur. Buna bağlı olarak başta Araplar olmak üzere çeşitli milletler bu savlarını desteklemek amacıyla naslar oluşturmuş ve dini, bu amaçlarına referans olarak kullanmak istemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity, there has been a tendency based on discrimination such as racism and, populism in people from various religions and nations. Some of them has been based upon religion like in Christianity and Judaism, but some of them has been based upon the fact of original creation, as well as the Indian and the Magus. When examined socio-cultural history of Islam in every period, similar tendencies have occurred nearly all the periods. Accordingly, the various nations, especially the Arabs, have made up some evidences in order to support their assertions, and they have wanted to use the religion for the sake of their aims as a reference.