KOBİ TFRS setinin muhasebe meslek mensupları tarafından uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
A resarch on the TFRS for smes the applicability of by professional accountants
- Tez No: 328008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ TFRS, KOBİ TFRS'nin Uygulanabilirliği, Muhasebe Mesleği, Muhasebe Meslek Mensupları, IFRS for SMEs, IFRS for SMEs Applicability, Accounting Profession, Professional Accountants
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünya ekonomisinin her geçen gün daha fazla küreselleşmesiyle birlikte faaliyet gösteren işletmelerin farklı muhasebe uygulamalarıyla karşı karşıya kalmaları istenmeyen bir durum oluşturmuştur. Bu durumu ortadan kaldırmak ve muhasebe uygulamalarında tekdüzeliğin sağlanması için muhasebede standartlaşmaya gidilmesi amacıyla birçok ülkede çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde UFRS tüm yönleriyle uygulanmaktadır. Avrupa Birliği, hisse senetleri borsada işlem gören firmaların finansal tablolarını 2005 yılı itibariyle UFRS'ye göre hazırlama zorunluluğu getirmiştir. Türkiye de AB'ye üye olma sürecinde olan bir ülke olduğu için muhasebe sistemini UFRS'ye göre hazırlamakta ve uygulamaktadır.KOBİ'ler ülke ekonomileri için vazgeçilmez bir öneme sahiptirler ve uluslararası arenadaki önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bunun neticesinde KOBİ'ler için ayrı bir standartlaşmaya gidilmesi fikri ortaya çıkmıştır. 9 Temmuz 2009 tarihi itibariyle KOBİ'ler için muhasebe standartları yayınlanmış olup uygulama tarihi ülkelerin tercihine bırakılmıştır. KOBİ TFRS'nin, Türkiye'de faaliyette bulunan KOBİ'ler için küresel arenada anlaşılabilir finansal tablo üretilmesini sağlayacağı ve uluslararası ticaretin gelişmesini sağlayarak denetimi kolaylaştıracağı düşünülmektedir.KOBİ'ler ülke ekonomilerinde önemli bir yer tutmaktadır ve muhasebe meslek mensuplarının en çok muhatap olduğu firmalar KOBİ'lerdir. Bu çalışma, muhasebe uygulamalarının mevcut durumu, UFRS'lerin bugünkü durumu ve KOBİ TFRS'nin uygulanabilirliğine ilişkin ülkemizde faaliyette bulunan meslek mensuplarının bakış açılarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Bu çalışmada, muhasebe mesleği ve mesleğin gelişmesi ile ilgili etkenler, KOBİ'ler ve ülke ekonomileri açısından KOBİ'lerin önemi, UFRS'lerin tanımı, gerekliliği, Dünya'da UFRS uygulamaları ve Türkiye'deki uygulamalara etkileri ve KOBİ TFRS setinin hazırlanması ile tam setten farklılıkları ele alınmıştır. KOBİ TFRS'nin uygulanabilirliğinin ölçülmesi amacıyla Kütahya SMM Odası'na bağlı meslek mensuplarına mevcut durum, UFRS ve KOBİ TFRS konularını içeren anket uygulanarak düşünceleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
To remain confronted with different accounting practices of companies in constituted an unpleasant situation with each passing day more and more globalization of the world economy. In many countries, studies were conducted to eliminate this condition and establishment of accounting standardization in order to ensure uniformity in accounting practices. Today, especially in developed countries, IFRS is applied to all aspects. The European Union has brought the obligation of preparing in accordance with IFRS as of 2005 the financial statements of publicly traded stocks of companies. Also Turkiye, country which is in the process of becoming member of the EU is preparing and implementing the accounting system in accordance with IFRS.SMEs have an essential importance for the economies of countries and their importance in the international arena is increasing day by day. As a result of this, the idea of establishment of a separate standardization has emerged for SMEs. Accounting standards for SMEs published as of 9 July 2009 and date of application left to the discretion of countries. TFRS for SMEs is thought for SMEs operating in Turkiye provided by the production of the financial statements that can be understood in the global arena and will facilitate audit by providing the development of international trade.SMEs have an important role in countries economies, and SMEs are most interested firms of professional accountants. This study is conducted to demonstrate perspectives of the professional accountants operating in our country, for the current situation, the present situation of IFRS and applicability of TFRS for SMEs.In this study, factors related to the development of the accounting profession and the accounting profession, SMEs and the importance of SMEs in terms of economies, IFRS definition, necessity and application of IFRS in the world and effects to the application in Turkey and the preparation of TFRS for SMEs sets and the differences from full set of IFRS are discussed. In order to measure the applicability of TFRS for SMEs, a survey including the current situation, IFRS and TFRS for SMEs is conducted to professional accountants Chamber of Independent Accountant Financial Advisers in Kütahya.