Türkiye Suriye ilişkilerinde süreklilik: Çatışma-yumuşama dönemleri ve Arap Baharı süreci
The continuity of relations between Turkey and Syria: Conflict-detant periods and process of Arab Spring
  1. Tez No: 328007
  2. Yazar: ALPER TURHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Suriye İlişkileri, Suriye, Hatay Sorunu, Su Sorunu, Terör, Adana Mutabakatı, Arap Baharı, Relations Between Turkey and Syria, Syria, Hatay Issue, Water Issue, Terror, Adana Agreement, Arab Spring
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Türkiye ile Suriye ilişkilerinin ele alındığı bu çalışmada, iki ülke ilişkilerinin başlangıcı, Suriye'nin bağımsızlığını kazandığı dönemden itibaren ele alınmıştır. Bu zamansal sınırlandırma ile birlikte ilişkilerin belirtilen bu tarihi, uluslararası sistemin dönemsel yapılarına uygun olarak bölümlendirilmiştir. Bu bölümler ise, Soğuk Savaş öncesi dönem, Soğuk Savaş dönemi ve Soğuk Savaş sonrası dönem olarak belirlenmiştir. Bu bölümlendirmenin yapılma sebebi; iki ülke ilişkilerindeki belirleyici unsurların, o dönemki mevcut uluslararası sistem yapısı ile paralellik göstermesidir.Çalışmada, tarihsel ve sistemsel yapı ile bu şekilde biçimlendirilen ilişkiler, iki bölümde aktarılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde ilişkiler, çatışma ve yumuşama dönemleri olarak bir ayrıma tabii tutularak ele alınmıştır. Böyle bir ayrımın yapılma sebebi de ilişkilerin başlangıcından itibaren çatışma ortamı içinde devam etmesi ve sadece belirli bir dönem içinde yumuşama dönemi yaşayarak, ilişkilerde işbirliğinin yaşandığının tespit edilmesinden kaynaklanmıştır.İkinci bölümde, ilişkilerdeki yumuşama ve işbirliği dönemini sona erdiren ve ilişkilerin tekrar eski çatışmacı haline geri dönmesine neden olarak belirlenen Arap Baharı süreci işlenmeye çalışılmış ve Arap Baharı'nın ilişkilere olan olumsuz etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede ilişkilerin; çatışmadan yumuşamaya, yumuşamadan tekrar çatışmaya olan durumu aktarılmaya çalışılmıştır.Sonuç olarak, ikili ilişkilerdeki güncel durumun tespiti yapılmış ve Arap Baharı'nın Suriye'deki gidişatının, ilişkilere olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu belirlemede ölçüt; ikili ilişkilerin geçmişi, mevcut uluslararası sistemin yapısı ve Orta Doğu'nun yaşadığı büyük değişim dalgası olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study in which the relationship between Turkey and Syria has been mentioned accepts the start of the relationship between them since the Syrian independence day. Concurrently with this temporal restriction, the date brought up as the start point of the relationship was parted suitably according to the periodic structure of the international system. These parts are decided as: pre-cold war time, cold war time and post-cold war time. The reason of such a parting is that the factors that take a role in determining the relation between these two countries shows a parallelism with the existing international system structure on those days.In the study, the relations which was shaped as mentioned above with historic and systematic structure have been tried to be told in two parts. In the first part, the relations have been mentioned after a discrimination named Conflict-Detant Periods. The reason of making such a discrimination is because of the continuation of the relations in a conflict atmospehere since the beginning of them and the ascertainment of collabration in the relations when the detant period emerges in some particular time.In the second part, it has been tried to be mentioned the period of Arab spring which was ascertained of the reason which ends the detant and collabration period and let the relations get back to its usual conflict period as it was in the past and the negative effects of The Arab Spring into the relations have tried to be found. In this context, that the position of the relations go into the detant period from the conflict period, into the conflict period from the detant period again has been tried to be emphasized.As a result, what has been tried to be done in this study is to ascertain the current case of the bilateral realtions and to fix its effect to the continuation of the Arab Spring in Syria. The criterion in this determination is the past samples of bilateral relations, the structure of the existing international system and the wide change wave occured in the Middle East.