Fen ve Teknoloji dersi kapsamında ilköğretim yedinci ve sekizinci sınıflarda verilen ödevler hakkında öğrenci, öğretmen ve veli görüşleri
Opinions of students, teachers and parents regarding homeworks given in science and technology course to 7th and 8th graders
  1. Tez No: 328019
  2. Yazar: İSA DEVECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Ödev, Öğrenci Görüşleri, Öğretmen Görüşleri, Veli Görüşleri, Science and Technology, Homework, Students Views, Teachers Views, Parents Views
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmanın amacı Fen ve Teknoloji dersinde verilen ödevlere yönelik öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerini tespit etmektir. Araştırmada karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Osmaniye il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan 55 Fen ve Teknoloji öğretmeni, yedinci ve sekizinci sınıfta öğrenim görmekte olan 1584 öğrenci ve 764 öğrenci velisi oluşturmaktadır.Öğretmen, öğrenci ve velilerin Fen ve Teknoloji dersinde verilen ödevlere yönelik görüşlerini tespit etmek amacıyla her biri için 3 alt ölçekten oluşan (işlev, tutum ve davranış alt ölçeği) ölçek ve bir de görüşme formu geliştirilmiştir. Verileri toplamak için hazırlanan ölçek ve yapılandırılmış görüşme formları, ilgili uzmanlar tarafından incelenmiştir. Uzmanların görüş ve önerileri doğrultusunda ölçme araçlarına son hali verilmiştir. Nicel verilerin analizinde 15.0 SPSS paket programı kullanılırken, yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilen nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin işlev, tutum ve davranış alt ölçeği puanlarının demografik özelliklere göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.Öğrencilerin cinsiyete göre işlev, tutum ve davranış alt ölçeği puanlarına bakıldığında, kız öğrencilerin işlev puanlarının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu, öğrencilerin sınıf düzeyine göre işlev, tutum ve davranış alt ölçeği puanlarına bakıldığında yedinci sınıf öğrencilerinin her üç alt ölçeğe ilişkin toplam puanlarının sekizinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bunun yanında okul öncesi eğitim alıp almama durumlarına göre ise okul öncesi eğitim almamış öğrencilerin davranış puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.Bir hafta boyunca okuma, ev ödevi yapma ve ev ödeviyle ilgili araştırma yapmaya fazla zaman ayıran öğrencilerin işlev, tutum ve davranış alt ölçeği puanlarının bu etkinliklere az zaman ayıranlara göre daha yüksek olduğu görülürken, dershane/özel ders, televizyon ve bilgisayar oyunlarına fazla zaman ayıran öğrencilerin davranış alt ölçeği puanlarının bu etkinliklere az zaman ayıranlara göre daha düşük olduğu bulunmuştur.Velilelerin demografik özelliklere göre işlev, tutum ve davranış alt ölçeği puanlarına bakıldığında, meslek gruplarından memur, öğrenim düzeyi olarak üniversite mezunu ve ortalama aylık gelir bakımından yüksek gelirli velilerin işlev puanlarının ilgili gruptaki diğer değişkenlere göre daha düşük olduğu bulunmuştur.Öğretmen, öğrenci ve velilerin ödev kavramına; konuların tekrar edilmesi, konuların daha iyi anlaşılması ve evde yapılmak üzere çalışmalar şeklinde anlam yükledikleri ve Fen ve Teknoloji dersindeki ödevlere yönelik genel düşüncelerinin olumlu olduğu bulunmuştur.Öğretmen, öğrenci ve velilerin Fen ve Teknoloji dersinde verilen ödevlerin araştırma, deney ve test soruları çözme, gözlem, okuma ve yazmaya yönelik etkinlikler içerdiği şeklinde ortak görüş belirttikleri bulunmuştur.Öğretmen ve veliler, öğrencilerin deney ve araştırma türü etkinlikler istediğini belirtmektedir. Bu görüşler öğrencilerin istediği etkinliklerle benzerlik göstermektedir. Öğrenci ve velilerin farklı olarak test türü ödevlerinde verilmesini istedikleri bulunmuştur.Öğretmen ve veliler, öğrencilerin malzeme (araç-gereç) yetersizliği ve kaynak yetersizliği konusunda sıkıntılar yaşadığını belirtmektedir. Bu görüşler öğrencilerin ödevleri yaparken yaşadıkları sıkıntılara yönelik düşünceleriyle benzerlik göstermektedir.Öğretmen ve veliler, ödevlerin öğrenciler için bilgi edinerek konuları daha iyi anlama, günlük hayatta karşılaştığı olayları daha iyi yorumlama ve bazı beceriler kazanma şeklinde katkıları olduğunu belirtmektedir. Bu görüşlerin öğrencilerin ödevlerin katkısına yönelik düşünceleriyle benzerlik gösterdiği bulunmuştur.Öğretmen, öğrenci ve velilerin ödevlere yönelik görüş ve önerileri dikkate alındığında çoğunlukla deney türü ve ilgi çekici etkinlikler olması gerektiği konusunda ortak görüş bildirdikleri, ayrıca veli ve öğrencilerin çoktan seçmeli test türü ödevlerinde olması gerektiği konusunda ortak bir görüş belirttikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore views of students, teachers and parents regarding science and technology course. Mixed design was used in this study. The sample of homeworks given in the study was composed of 55 Science and Technology teachers, 1584 students and 764 parents.Views of students, teachers, and parents regarding homeworks given in science and technology course were collect by an instrument developed by the researcher and by several open-ended questions. The instrument includes three subscales; function, attitude, and behavior. Base on suggestions presented by specialists the instrument and the open-ended questions were investigated by subject matter specialists, the final version were formed. SPSS 15.0 Package programme was used to analyze quantitative data while content analysis was preferred to analyze qualitative data gathered from open ended questions.The results showed that there was not any significant difference in teachers scores on function, attitude and behavior subscales of the instrument regarding demographic information.When, the scores in function, attitude and behavior subscales were investigated with respect to gender, it was observed that function scores of female students were higher than male students. Moreover, when the subscale scores were investigated with respect to grade level and taking preschool education it was found that seventh grade students had higher scores in each subscale compared to eight grade students. And students who took pre-school education got higher behavior scores than students who did not.Students who allocate more time for reading, doing homework, and research got higher scores in each subscale those who allocate less time. Students who allocate time for private teaching institution or private course, TV, and PC game had lower behavior scores than the students who allocate less time for such activities.when subscale scores were investigated according to parents demographics it was observed that civil servants in profession group, university graduate in level of education group, and high income in monthly income group had lower function scores than other members in each related group.It was also found that, homeworks means to teachers, students and parents as repeating subjects, understanding subjects better, and studies to be done at home teachers, students and parents all had positive opinion regarding.Moreover, results revealed that teachers, students and parents had a common oppinoin regarding homeworks assigned in Science and Technology course that homeworks in common homeworks given in science and technology course include research activities experiments test solving observation, reading and writing activities.Teachers and parents stated that students want to conduct experiment and research activities. This finding support students opinions. Moreover, students and parents requested homework, include that multiple-choice items.Teachers and parents stated that students have difficulty in obtaining required materials and sources. This finding support the findings related to students problems while doing homework.Teachers and parents stated that homework contribute to understand subjects matter better, interpret daily life events better, and gaining some skills. These opinions were similar to students opinions about the contribution of homework.Teachers, students and parents opinions regarding homeworks showed that homeworks should mostly include experiments and interesting activities. Parents and students also indicated that multiple choice tests should be given as a homework.