Başarı düzeyleri farklı ilköğretim okullarında yeni ilköğretim matematik programının uygulanma düzeyleri: Üsküdar örneği
Investigating the frequencies of applying new primary education mathematics program in the primary schools that are diverse in terms of success levels:
- Tez No: 328037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ESKİCUMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Eğitim Programı, Uygulamadaki Eğitim Programı, Applied Education Program, New Program
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
2004 yılında uygulamaya konulan yeni program öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda birçok kez değerlendirilmiştir. Uygulamadaki eğitim programının değerlendirilmesi nesnel olarak uygulama alanının irdelenmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu çalışmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe matematik öğretmenlerinin matematik dersi programını ne kadar uyguladıklarını ortaya çıkarmak ve programın uygulanması ile okulların başarı düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma, özel durum çalışması yöntemi ile farklı okullarda görev yapan altı ilköğretim matematik öğretmeni ile yürütülmüştür. Programın ne kadar uygulandığını belirlemek amaçlı öğretmenlerin derslerinde dört hafta süresince ikişer ders saati gözlem yapılmıştır. Öğretmenlerin görüşlerini almak amaçlı gözlemlerden sonra öğretmenlerle görüşmeler düzenlenmiştir.Elde edilen veriler doğrultusunda her okulda programın uygulanma derecesi tespit edilmiş, okullar programı uygulama derecelerine göre sıralanmış, programın uygulanma derecesi ile okul başarıları karşılaştırılmış aralarında bir ilişkinin olup olmadığına bakılmıştır. Uygulanan programın okulların başarılarını etkilediği ortaya çıkmıştır. Okullarda başarıyı arttırmak amaçlı sadece yapılandırmacı programın uygulanmasının yeterli olmadığı görülmüştür. Uygulamaya konulan programın beraberinde kullanılan genel değerlendirme ölçütü (sbs) ile programın değerlendirme kriterleri uyumlu olmalıdır. Öğretim programı değişikliklerinin istenilen şekilde uygulanması amaçlı kapsamlı bir öğretmen eğitimine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The new program that is being applied since 2004, is evaluated several times according to the opinions of the teachers. Evaluation of the education programs in practice will come out in consequence of qualitatively examining the apllied field. The aim of the present study is to search out how frequently the primary education second grade mathematics teachers apply mathematics course program and to investigate whether there is a relationship between apllying the program and the success levels of the schools. The study was conducted via case-study method, with six primary education mathematics teachers from different schools. In order to determine how frequently the programs are applied, observations were conducted in the classes of the teachers, two hours a week along four-week period. For the purpose of learning about the opinions of the teachers, interviews were conducted with the teachers, after the observations.After data analyses, the frequency of program application in each school was determined, the schools are listed in order according to their frequencies of applying the program, the success levels are compared according to the frequency of applying the program, and a relationship between these variables was investigated. It is revealed that application of the program affected success levels of the schools. It is observed that, in order to increase the success levels of the school, application of only the constructivist program is not sufficient. The evaluation criteria of the applied program must be in parallel with the general evaluation criteria (SBS) that is used along with the program. In order for the changes in the education program to be applied as anticipated, there is a need for a comprehensive teacher education.