Beledi dokumalarının teknik analizi ve yeni öneriler
The technical analysis of Beledi weavings and new proposals
  1. Tez No: 328060
  2. Yazar: EBRU ÇATALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. NURAY AYHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Crafts, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Katlı Dokuma, Kuma? Analizi, Dokuma, Beledi, Double Layer Woven, Fabric Analysis, Weaving, Beledi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Beledi Dokumalarının Teknik Analizi ve Yeni Öneriler? başlıklı yüksek lisans tez çalışması, alan araştırmasından elde edilen veriler doğrultusunda açıklanmıştır. Konu ile ilgili literatür incelemesi, alan araştırmasından kaynak kişi anlatımı, Beledi dokuma tezgahı ve var olan Beledi Dokuma örneklerinden yararlanarak Beledi dokumalarının tarihsel gelişimi ile teknik özellikleri ele alınmıştır.Çalışmanın amacı; Beledi dokumacılığının var olan örneklerinin tasarım ve teknik özelliklerinin belirlenerek literatürde yer almasını sağlamaktır. Bir kültür mirası olarak günümüze ulaşmış Beledi tezgahı incelenerek desenlerin nasıl oluştuğu üzerinde durulmuştur.?Beledi Dokumalarının Teknik Analizi ve Yeni Öneriler? başlıklı tez çalışmasının Birinci Bölümünde, Tire ilçesi, Beledi dokumacılığının tarihsel gelişimi ve Beledi tezgahı incelenmiştir. İkinci bölümünde, Beledi Dokumalarının teknik özellikleri hakkında bilgi verilmiş olup, kumaş pedal basış raporları oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise çıkarılan tahar planına göre 7 ayrı tasarım oluşturulup, uygulanmış ve bunların teknik analizleri ile pedal basış raporları tablolar halinde sunulmuştur.Geçmiş dönemlerde, Beledi dokuma tezgahlarından çıkan kumaşlar ile Osmanlı'nın ve Avrupa'nın sarayları giydirilirken, günümüzde ise üretimi neredeyse yok denecek kadar azalmıştır. Beledi dokumalarının çift katlı bir yapıya sahip olması ve Osmanlı kumaşları arasında bu teknikle dokunmuş başka bir kumaş cinsinin bulunmaması nedeniyle, dokumacılık tarihinde önemli bir yere sahiptir.Türkçe
Özet (Çeviri)
Master?s thesis on ?The Technical Analysis of Beledi Weavings and New Proposals? is expressed in accordance with the data obtained from field research. In this thesis, the historical development and technical features of Beledi weaving are discussed by benefiting from the explanation of the resource person from field research, Beledi weaving?s loom and existing Beledi weaving samples.This study aims to provide Beledi weaving with a place in literature by specifying design and technical features of existing Beledi weaving samples. It is focused on how the patterns are created by examining the Beledi loom which has survived as a cultural heritage.In the first part of the study, titled with ?The Technical Analysis of Beledi Weavings and New Proposals?, Tire town, Beledi weavings? historical development and its loom are reviewed. In the second part, information about technical features of its samples is provided and the reports of step on treadle in fabrics are created. In the third part, Seven designs, created according to the weaving draft, were weaved and their technical analysis and reports of step on treadle were documented in tables.While in the past, Palaces of the Ottoman Empire and Europe were furnished with fabrics weaved with its looms, today the fabrication of Beledi weaving is very little. As the Beledi weavings have double-layered fabric and there was no fabric weaved with this technique in the weavings of the Ottoman Empire, Beledi weaving has a special place in the history of weaving. ?ngilizce