Teknolojik gelişmelerin müzikte telif haklarına çok boyutlu etkisi
Multi-dimensional effect of technological developments on musical copyright
- Tez No: 328061
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Müzik, Public Administration, Music
- Anahtar Kelimeler: Fikrî Mülkiyet, Telif Hakkı, Müzik Endüstrisi, İnternet, Ağ Toplumu, Intellectual Property, Copyrights, Music Industry, Internet, Network Society
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada müzik ürünlerinin üretim, dağıtım, tüketim ve paylaşım örüntülerine teknolojik gelişmelerin tesiri ve özel olarak İnternet teknolojisinin telif hakkı kavramı ve uygulaması üzerindeki dönüştürücü etkisi incelenir. Bu tezin amacı telif hakları alanında güncel bir problem haline gelmiş olan bu dönüştürücü etkinin analiz edilmesi ve konu hakkında geniş bir perspektif sunulmasıdır. Çalışma için veriler literatür taraması, görüşme ve yazışmalar yoluyla toplanmış ve toplanan bu veriler yorumlanmıştır. Çalışmanın Birinci Bölümünde mülkiyet ve fikrî mülkiyet kavramları açıklanmış, İkinci Bölümde telif hakları olgusunun tarihsel gelişimi derinlemesine incelenerek bu olgunun ortaya çıkışının ve sürekli maruz kaldığı biçimsel değişimlerin nedenleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölüm, müzik endüstrisi ile geçtiğimiz yüzyıl boyunca ortaya çıkmış teknolojiler arasındaki ilişkiye değinir ve İnternet teknolojisinin insan hayatına kattığı çeşitli pratikler ile müzik endüstrisi arasındaki güncel gerilim durumunu örnekler. Bu durumun hukuk ve siyasete yansıması üzerinde de ayrıntılı bir şekilde durulmuştur. Dördüncü ve son bölüm ise bütün bu gelişmeleri bir paradigma kayması olarak değerlendirmeyi önererek telif hakkı kavramının yalnızca biçiminde değil, özünde de fiilî bir dönüşüm yaşandığını sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik bağlamlar içerisinde açıklamaya çalışır.Türkçe
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of technological developments on production, distribution, consumption and sharing patterns of musical products and, more particularly, the transformative impact of Internet technology on the concept and practice of copyright. The purpose of this thesis is to analyze aforesaid transformative impact which has already become an actual problem, and to provide a broad perspective about the subject matter. Data and information for this study were collected through literature review and interviews, and these data and information were interpreted. The First Chapter of this study explains the notions of property and intellectual property; the Second Chapter, examining the historical development of the concept of copyright in detail, emphasises the motives of the birth and the continuous exposure to formal alterations of this concept. Chapter Three addresses the relationship between the music industry and the technologies emerged in the last century, and illustrates the current tension situation between the music industry and various practices that the Internet technology brought to human life. The reflection of this situation on law and politics is also examined in detail. Proposing to interpret all of these evolvements as a paradigm shift, the Fourth and final chapter makes an effort to explain, in socio-cultural and socio-economic contexts, that the concept of copyright has been going through an actual transformation not only formally, but also substantially. İngilizce