Korinth seramikleri bezemeleri ve özgün formlar üzerine uyarlanması
The ornaments Corinthian in ceramics and their adjustments to orjinal forms
  1. Tez No: 328068
  2. Yazar: SEVAL ZANAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İ. ALP ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Güzel Sanatlar, Archeology, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ceramic, Corinthian, Ornament, Corinthian Pottery, Ornament Types
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Antik Çağ'ın önemli bir liman kenti olan Korinth'te, M.Ö. 8. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren kendine özgü bir seramik sanatı gelişmeye başlamıştır. M.Ö. 6. yy.'ın sonuna kadar tüm Yunan dünyasında kullanılmıştır. Adını üretim yeri olan Peloponnessus'un kuzeyinde yer alan Korinthos kentinden almıştır.M.Ö. 8. yüzyılın ortalarından itibaren Korinth çanak-çömleği form ve stil bakımından üstün bir seviyeye ulaşmıştır. Korinth'li ustalar, M.Ö. 8. yüzyılın son on yılında geometrik gelenekten hızla uzaklaşarak yeni bir akıma girmişlerdir. Korinth'in iyi biçimlendirilmiş ve belli bir düzen içerisinde bezenmiş Geç Geometrik vazoları üzerinde yuvarlak hatlı figürler denenmeye başlanmıştır. Önceleri deniz kuşları işlenmeye, daha sonra da bu yıllarda Korinth'li sanatçılar Geç Hitit stilinin de etkisiyle, eserlerinde insan, aslan ve mitolojik yaratıkları resmetmişlerdir.Pek çok yapılan araştırmaya göre de M.Ö. 8. yüzyılın ortalarından başlayarak Korinth seramiği diğer kentlere de ihraç edilmektedir. Günümüzde Anadolu'da yürütülen birçok kazıda Korinth seramikleri ele geçmiştir. Bulunan bu Korinth seramikleri yardımı ile kronoloji konusu da açıklığa kavuşmuştur.Korinth seramikleri stil değişikliklerine göre kendi içlerinde gruplandırılmıştır:1.Protokorinth Dönem;a. Erken Protokorinth Dönemb. Geç Protokorinth Dönemc. Orta Protokorinth I-II Dönemi2. Geçiş (Transisyonel) Dönemi3. Korinth Dönem;a. Erken Korinth Dönemb. Orta Korinth Dönemc. Geç Korinth DönemBu evrelerde korinth seramiği form ve bezemelerinin gelişimi ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir.Korinth seramiğinde başta kil olmak üzere kullanılan malzemeler bezemelerin oluşumuna etki etmektedir. Formlardaki bezeme teknikleri ve biçimleri korinth seramiğinin kimliğini açıklamaktadır ve bu bezemeler çok çeşitlilik göstermektedir. Teknik ve biçimlerin etkisiyle, genel olarak ve kendi içlerinde gruplara ayrılmışlardır. Bezeme tekniği; dış çizgili (outline) teknik ya da kontur teknik olarak da bilinen, Korinth`te ilk örnekleri erken Protokorinth'le verilen ve 1. ve 2. dış çizgili teknik olarak gruplandırılmıştır. Bezeme çeşitleri; geometrik bezemeler, hayvan figürlü ve insan figürlü bezemeler olarak gruplandırılmıştır.Türkçe Anahtar Kelimeler1- Seramik 2- Korinth 3- Bezeme 4- Korinth Seramikleri 5- Bezeme Çe?itleri
Özet (Çeviri)
Corithian which is an important port city in Ancient Age, began to develope a unique ceramic art from the thirt quarter of the century B.C. It is used in Greek world until the end of 6th. century B.C. The name of the city of Korinthos was located north of Peloponnessus where it is produced.Since the mid-century of 8th. B.C. Corinthian pottery reached a level superior in terms of form and style. The masters who were Corithian , rapidy away from geometric tradition and entered the new trend in the last decade of the 8th B.C. The Corinthian Late Geometric vases which were well formed and decoreted in a specific order, were started to trial on the rounded figures. Initially, the Corinthian artists painted sea birds then they were effected by Late Hititite style and began to painted human figures, lion, mythological creatures on their works.According to the many researches, Corinthian pottery started to export to the other cities in mid-century of 8th. B.C. Today, Corinthian pottery have been recovered in many excavation carried out in Anatolia. By the found out this Corinthian pottery, it was helped that the issue of chronology became clear.According to the style changes the Corinthian pottery are grouped in themselves:1.Protocorinthian Period;a. Early Protocorinthian Periodb. Late Protocorinthian Periodc. Middle Protocorinthian I-II Period2. Transion Period3. Corinthian Period;a. Early Corinthian Periodb. Middle Corinthian Periodc. Late Corinthian PeriodThese stages are studied in details the development of Corinthian pottery forms and decorations.Corinthian ceramics is mainly affecting the formation of clay decorations, including the materials used. Corinthian pottery techniques and forms of decoration, explains the identity of the forms and decorations vary highly. Due to technical and forms, in general, and the groups are separated among themselves. Decoration technique; which are known that outline technique or counter technique are grouped 1. and 2. outline technique, their examples are seen in Protocorinthian period. Types of decoration; geometric decorations, animal figured and human figured are grouped.İngilizce