Cam yüzeyler üzerine uygulanan baskı çeşitlerinin araştırılması ve uygulamalar
Research of types of printing technique applied to glass surface and application
  1. Tez No: 328069
  2. Yazar: ÖZLEM DÜZMAN
  3. Danışmanlar: PROF. LALE DİLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Baskı, Görüntü, Glass, Print, Image
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Cam Yüzeyler Üzerine Uygulanan Baskı Çeşitlerinin Araştırılması ve Uygulamalar" başlıklı tez çalışmamda cam yüzeylere uygulanan genel baskı prensiplerine ve uygulama çalışmalarına yer verilmiştir.Grafik ve resim alanlarında kullanılan baskı tekniklerinin neredeyse hepsini cam yüzeylerde kullanmakta mümkündür. Bu teknikleri cam yüzeylere uygulamak için cam boyaları kullanıldığı gibi seramik boyalarını kullanmak da mümkündür.Araştırmanın ilk bölümünde; cam baskının tanımı ve tarihçesine yer verilmiştir. Adı geçen baskı teknik ve uygulamalarının geçmişten günümüze geçirmiş olduğu süreçlerden bahsedilmiştir. İlk kullanılan materyaller ve baskıyı geliştiren kişilerden bahsedilmiştir. Döneme ait müzelerde ve galerilerde sergilenen eserlerin fotoğraflarına yer verilmiştir.2. Bölümde; cam baskı tekniklerine yer verilmiştir. Cam baskı fikrinin gelişmesine öncülük eden boyama teknikleriyle 2. bölüme giriş yapılmıştır. Ardından serigraf baskı, rölyef baskı, fiziksel ve kimyasal aşındırma ile yapılan baskılar (oyma aşındırma baskı, asitle aşındırma baskı ve kumlama), fotoğraf baskı, lazer baskı ve vitreografiye yer verilmiştir. Adı geçen baskı tekniklerinin uygulama aşamalarına, geçirmiş oldukları süreçler, kullanılan malzemeler ve sanatçı eserlerinden örneklemelere yer verilmiştir.3. Bölümde; araştırma kapsamında adı geçen baskı tekniklerinin incelenmesi ışığında uygulama çalışmalarına yer verilmiştir. Uygulama çalışması olarak serigraf baskı tekniğinin bir bölümü olan direkt serigraf baskı tekniği uygulanmıştır. Ardından lazer baskı tekniği ve vitreografik uygulamalara yer verilmiştir.Baskı teknikleri bir görüntüyü birden fazla transfer etme olanağı sağladığı için sanatsal çalışmalar dışında endüstride de yaygın olarak kullanılmaktadır. bu durumdan dolayı geçmişin aksine, günümüzde de uygulama açısından daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.Türkçe
Özet (Çeviri)
In my dissertation study titled ?Research of types of printing technique applied to glass surface and application? general printing principles for glass surfaces and application studies were addressed.It is possible to use almost all of printing techniques used in graphics and drawing on glass surfaces. While glass dyes are used to apply these techniques to glass surfaces, ceramic dyes can be used. In addition to these dyes, auxillary materials are enough.In the first part of the study, definition and history of glass printing is explained. The processes of printing techniques and practices from past to the present were mentioned. The first used materials and persons developing the printing were described. The photos of works displayed at the museums and galleries of the period were included.In the 2. Part, glass printing techniques were described. The 2. Part started with the painting techniques pioneering the development of idea of glass printing. Then serigraphic printing, relief printing and printings by physical and chemical abrasion (carving abrasion, acid etching printing and sanding), photo printing, laser printing and vitreography were described. Application stages, processes of the above-mentioned printing techniques and materials used and works of the artists were incorporated.In the 3. Part, practice works were given in the light of analysis of above-mentioned printing techniques. Direct serigraphy printing technique being a part of serigraph printing technique was applied as a practice study. Then laser printing technique and vitreography were addressed.Since printing techniques enable us to transfer more than one for an image, they are widely used in the industry other than artistic works. Because of this, it can be applied faster and easier today than the past. Printing techniques became a supplementary factor used on class surfaces owing to the facilities of the technology.?ngilizce