Kültürel sermaye bağlamında İzmir'de Latin dans kursları
Latin dance courses in İzmir in the context of cultural
- Tez No: 328077
- Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT KUTLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Dance, Courses Dance, Cultural Capital, Socialization, Latin Dance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
İzmir'de etkinlik gösteren Latin Dans Kurslarında yaptığım bu çalışma, Latin danslarına olan ilginin nedenlerini Pierre Bourdieu'nun ?kültürel sermaye? kavramıyla çözümlemeye odaklıdır. Kültürel sermaye, kişinin doğumuyla beraber aileden edindiği, eğitim ve toplumsal ilişkiler aracılığıyla gelişen ve zamanla elde edilen sanat, bilgi, beceri, çevre vb. alanlardaki birikimdir. Müzik ve dans, insanların kendilerini toplum içinde konumlandırmalarına yarayan ve kendilerini nasıl konumlandırdıklarının anlaşılmasında katkısı bulunan analitik merceklerdir. İnsanların söylemlerini ve eylemlerini başka insanlarla paylaşılmasını mümkün kılacak şekilde göstermeleri, buna sahip olduklarını ifade etmeleri bir kültürel sermayedir. Dans da önemli bir kültürel sermaye biçimidir. Dans kursuna gitmek bir beceri gösterme etkinliği olduğundan önemli bir sosyal etkinliktir. Bu nedenle kursiyerlerin kendi becerilerini ifade ettiği, içerisinde belli değer kalıplarını barındırdığı için sosyal çevre açısından önem kazanır. İnsanlar kendilerini öteki insanlardan ayrı?tırabilmek için bu tür yöntemleri kullanır. Danslar insanların belli bir müzik kültürüyle kendilerini yeniden inşa etme araçlarından biridir. Dans kurslarında yapılan gözlemler ve kursiyerlerle yapılan görüşmeler sonucunda dans kursuna katılmanın, dans etmeyi öğrenmenin kendileri için önemli bir sosyal etkinlik olduğu ve bu beceriden ötürü önemli bir kültürel sermayeye sahip oldukları belirlenmiştir.Araştırmada 75 kursiyerle görüşme yapılmış, dans okullarının ve kurslarının derslerine katılıp incelenmiş, her farklı dans kursuna ait gecelerde ve etkinliklerde gözlem yapılmıştır. Katılımcıların Latin danslarına olan eğilimin nedenlerinin birbirinden farklı gereçlerle (yas, eğitim, cinsiyet vs.) ilişkisi kültürel sermaye bağlamında sunulmustur.Türkçe Anahtar Kelimeler1- Dans 2- Dans Kursları3- Kültürel Sermaye 4- Sosyalleşme 5-Latin Dansı
Özet (Çeviri)
This study which is about Latin dance courses in İzmir is focused on analyzing the reasons for the interest in Latin dances with the notion of Pierre Bourdieu?s cultural capital. Cultural capital is an accumulation of art, knowledge, skill, environment, etc. which is acquired from family after birth, improved with the education and social relationships. Music and dance are the analytical objectives for people to place themselves in the society and they also help to be understood how they placed themselves in the society. To speak or act in a way that others can share is a cultural capital. Dance is also a significant form of cultural capital. To participate in a dance class is an important soical activity because it is an activity of a skill performing. So it is important for social environment because trainees express their skills and contains particular values. People use these kind of ways to distinguish themselves from the ?others?. Dance is one of the tools for people to reconstruct themselves with the particular music culture. After interviews with trainees and observations it is concluded that attending to any dance course and learning to dance is an important cultural capital because it is an important social activity and skill performing.In the study 75 trainee were interviewed, dance schools and courses have been examined by participating, observations were made in activities of each dance courses. The relationship between the reasons for tendency of participants for Latin dances and different features (age, education, gender, etc.) are represented in context of cultural capital.?ngilizce