Renkli astar araştırmaları ve seramik bünye üzerine uygulanması
Colored slips researches and applying on the ceramic surface
- Tez No: 328078
- Danışmanlar: PROF. SEVİM ÇİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Astar, Renkli Astar, Yöresel Kil, Yöresel Astar, Kil, Slip, ColoredSlips, LocalClay, LocalSlips, Clay
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yerleşik hayata geçen insanoğlu pişmiş kap-kacaklar yapmaya başlamıştır. Yapmış oldukları bu kaplarda zamanla parlak ve düzgün bir yüzey elde etmek için çalışmışlar ve mükemmel perdahlanmış, seramiğin su geçirgenliğini engelleyen astarlı kaplar yapmışlardır.İnsanoğlunun merak ve estetik duygusu ile sürekli bir arayış içinde olan çömlekçi ustaları daha sonraları astarı renklendirmeye ve seramik formların yüzeylerine desenler çizip bunları renkli astarlarla boyamaya başlamışlardır.Seramik formlar; gündelik hayatın ihtiyaçlarını karşıladığı gibi, yiyecek ve içecekleri koruma amaçlı kaplara, törensel içecek kaplarından, gömü kaplarına, haberleşme ve belgeleme işlevi olan tabletlere ve aydınlatmada kullanılan kandillere kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Bunların süslenmesinde de sırdan önce astarlar kullanılmaya başlanmıştır.Bu tez çalışmasında renkli astarın tanımı, tarihçesi ve yöresel killerle hazırlanmış astarların deneysel çalışması yapılmıştır. Amaç metal oksit ve seramik pigment boyaların kullanımı ile alternatif renkler elde etmektir.Türkçe
Özet (Çeviri)
Humanbeings who adopted a sedentary life began to make baked pots and pans.In time they had worked on these cups to have a polish and smooth surface and made perfectly polished, engobecups which blocked water permeability of the ceramics.After wards ceramicmasters who were continuously in search with humanbeings curiosity and esthetical sensation, began to colourize the slip and paint the surfaces of the ceramic forms with colored slips by stenciling them.Pottery masters in a continuous search with human curiosity and sense of aesthetics started later to color the slips and drawing patterns on ceramic forms and paint them with color slips.Ceramic forms have been in a wide range from those to protect food and drinks, to ceremonial beverage containers, burial containers and oil lamps are used for lighting as well as meeting the needs of everyday life.This thesis makes the definition, history of colored slips and experimental studies of slips prepared from local clay.?ngilizce