Atletizm ve basketbol sporuna katılan 10-13 yaş grubu kız çocukların kuvvet ve anaerobik güç değerlerinin sürat performansı ve kan laktat seviyesine etkisi
Effect of force and anaerobic power values of 10-13 age groups girls who joined in athleticism and basketball sport on speed performance and blood lactate level
- Tez No: 328102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atletizm, basketbol, kuvvet, sürat, anaerobik kapasite, Athleticism, basketball, force, spedd, anaerobic capacity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, atletizm ve basketbol sporu yapan 10-13 yaş grubu kız çocuklarının bacak kuvveti ve anaerobik güç değerlerinin sürat performansı ve kan laktat seviyesine etkisini belirlemekti. Çalışmaya 10-13 yaş grubunda düzenli olarak atletizm sporu yapan 12 kız çocuk ile basketbol sporu yapan 12 kız çocuk katılmıştır.Deneklere 30 m, 100 m ve 400 m koşu testleri, bacak kuvveti testi, kan laktat testi ve durarak uzun atlama testi uygulandı. Vücut yağ oranlarını belirlenmek için Yuhazs Formülü kullanıldı. BMI değerini hesaplanmak için BMI= kilo/boy2 formülü kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde de SPSS 15.0 for Windows programında ?ortalamalar, bağımsız gruplar testi, ikili ilişki testi ve doğrusal regresyon? analizleri kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, grupların 30 m sürat koşusu, durarak uzun atlama , bacak kuvveti ve yüklenme öncesi kan laktat değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmamıştır. 100 m ve 400 m koşu testleri ile vücut yağ oranı, beden kitle indeksi oranı ve yüklenme sonrası kan laktat değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edilmiştir. Bunun yanında her iki grubun bacak kuvveti ve 30 m sürat koşusu, bacak kuvveti ve 100 m sürat koşusu, bacak kuvveti ve durarak uzun atlama test değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.Araştırma sonucunda, çocuklarda spor alanında çalışma yapmak isteyen diğer araştırmacılara, çocuklara antrenman yaptıran antrenörlere ve beden eğitimi öğretmenlerine elde edilen bulguların faydalı olacağı ve öngörüş sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was determine effect of leg force and anaerobic power values of 10-13 age group girls on spedd performance and blood lactate. 12 girls who regularly make sport basketball and 12 girls who regularly make athletcism sport in 10-13 age groups were joined in research.30 m, 100m, 400m running test, leg force test, blood lactate test and standing long jump test were applied to subjects. Yuhazs formula was used to determine body fat ration. BMI=weight/height2 formula was osed to determine BMI. Means, Mann Whitney U, Wilcoxon test and linear resression analyzes in SPSS 15.0 for Windows program was used in analyze of data obtained.As data of research, statistically there was no significant difference among 30m speed running, stnding long jump, leg force and pre-load blood lactate values of groups. Statistically there were significant differences among body fat ration, BMI ration and post-load blood lactate values with 100 m and 400 m running tests of groups. In addition to, statistically there was no singificant difference among leg force and 30 m speed running, leg force and 100 m speed running, leg force and standing long jump test values of each of two groups.In result of research, data obtained will be useful and offer foresight is thought to orher researchers who want to working at sport field on children, trainers and physical education teachers