Titreşim uygulamalarının sıçrama performansına akut etkisi
The acute affect of vibration applications on jumping performance
  1. Tez No: 328101
  2. Yazar: ŞENER SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim, Sıçrama, Antrenman, Performans, Vibration, Jumping, Training, Performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Son yıllarda titreşim bir egzersiz ve antrenman yöntemi olarak oldukça popüler olmuş ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Bu çalışmanın amacı bir egzersiz ve antrenman yöntemi olarak titreşim uygulamalarının sıçrama performansına olan akut etkisini incelemektir. Bu araştırmada denek grubunu Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören 25 denek (yaş 22.2±1.7 yıl, boy 179.2±4.8 cm, beden ağırlığı 71.5± 9.0 kg) oluşturmuştur. Bu araştırma düşük yoğunluklu aerobik egzersizi (jog) takiben (a) 35 Hz (3x30 sn) frekans yoğunluğunda titreşim ve (b) sadece düşük yoğunluklu aerobik egzersiz (hiç titreşim olmadan) yöntemlerinden oluşmaktaydı. Denekler her uygulama rutininden 2 dk sonra aktif ve skuat dikey sıçrama testini gerçekleştirmiştir. Tüm uygulama ve testler birbirini izlemeyen günlerde ve raslantısal düzende gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel çözümlemelerde nonparametrik düzende Wilcoxon testi uygulanmıştır.Aktif dikey sıçrama için; sıçrama yüksekliği, zirve güç ve ortalama güç açısından titreşim uygulaması öncesi ile sonrası arasında istatistiksel fark bulunmuştur (sırasıyla, Z= -2.086; p0.05; Z= -0.363; p>0.05; Z= -0.363; p>0.05). Sonuç olarak, 35 Hz frekans aralığında uygulanılan titreşimin aktif sıçrama performansını arttırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, vibration has became very popular as a method of exercise and training and drawn attention of researchers.The aim of this study is to analyse the accute affect of vibration applications -as a method of exercise and training- to performance of jumping.In this study experimental group consists of 25 experimentals who is studying at Sakarya University Department of Physical Education and Sports.(age 22.2±1.7 years,height 179.2±4.8 cm,body weight 71.5±9.0 kg).This study included a)vibration at density of 35 Hz (3x30 sn) frequency that result from aerobic exercise that has low density and b)just methods of aerobic exercise(without any vibration) that has low density .Experimentals has taken the tests of active and squat jumping after 2 minutes in each application.All applications and tests have been given in noncontiguous days in a random scheme. In statistical analysisses Wilcoxon has been applied in nonparametric shceme.For active vertical jumping ;height of jumping, the difference between before and after the application of vibration related to the point of top power and average power has been found.(respectively,Z= -2.086; p0.05; Z= -0.363; p>0.05; Z= -0.363; p>0.05). As a result, it is concluded that vibration that is applied at the range of 35 Hz frequency could increase the performance of active jumping.