İçsel büyüme modelleri ve 1980 sonrasında Türkiye'de kalkınma politikaları
Endogenous growth models and development policies in Turkey after 1980
- Tez No: 328133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR KÖKOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Büyüme Modelleri, İçsel Büyüme Modelleri, Kalkınma Politikaları, Maliye Politikası, Para politikası, Teşvikler, Türkiye'de Kalkınma Politikaları, Growth Models, Endogenous Growth Models, Development Policies, Fiscal Policies, Monetary Policies, Incentives, Development Policies in Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, iktisat biliminin ortaya çıktığı dönemden günümüze kadar geliştirilmiş olan iktisadi büyüme ve iktisadi kalkınma modelleri ile birlikte 1980 sonrası Türkiye ekonomisinde uygulanan kalkınma politikaları incelenmiştir. Özellikle 1980 sonrasında ortaya çıkmış olan İçsel büyüme modelleri çerçevesinde Türkiye'de uygulanan kalkınma politikaları ele alınmıştır.Çalışmanın oluşturulmasında öncelikle, iktisadi büyüme ve iktisadi kalkınma kavramalarını açıklamaya yönelik literatürde yer alan modeller hakkında teorik bilgi verilmiştir. Çalışmanın devamında, 1980 sonrasında Türkiye ekonomisinde uygulanan kalkınma politikaları içsel büyüme modellerinde öne çıkan kavramlar olan beşeri sermaye, teknolojik gelişme ve kamu politikaları kavramları doğrultusunda ele alınmıştır. Uygulanan kalkınma politikaları, 1980 sonrasında uygulanan kalkınma planları dönemleri itibariyle belirlenmiştir.Yapılan çalışmayla, 1980 sonrasında Türkiye'de uygulanan kalkınma politikalarında teknolojik gelişmeye ve eğitime yeterli önem verilmediği için beşeri sermaye verimliliğinde yeterli artışın sağlanamadığı ve kamu politikalarının ekonomik büyümeyi sağlayıcı yönde uygulanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, economic growth and development models that existed today from the early days of the science economics and the development policies that are applied in Turkish economy after the year 1980 have been examined. Especially the development policies that are implemented under the frame of the endogenous growth models that appeared after 1980.Primarily theoretical information about the models in the literature that explain the economic growth and development concepts has been given in the process of shaping this study. In the rest of the study, the development policies applied in Turkis economy after 1980 have been examined in the direction of human capital, technological development and public policy concepts that appeared in endogenous growth models. The development policies applied were determined by the development policy periods that are applied after 1980.In the end of the study, it has been concluded that the rise in the efficiency of human capital was not sufficient and the public policies were not applied towards providing economic growth due to insufficient importance given to technological developments and education in the development policies applied in Turkey after 1980.