İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin sözlü anlatımlarındaki aktif kelime serveti üzerine bir araştırma (Uşak/Ulubey örneği)
Research on active vocabulary in verbal lecture of primary school 8th class students (An example of province of Ulubey in Uşak)
- Tez No: 328135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELCEN ÇİFCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime Serveti, Sözlü Anlatım, Türkçe Eğitimi, Word, Vocabulary, Speaking Expression, Turkish Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Uşak ilinin Ulubey ilçesinin merkezinde bulunan dört ilköğretim okulunun (Mehmet Fuat Terci İlköğretim Okulu, Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Kuvayi Milliye İlköğretim Okulu, Hüseyin Remzi Devecioğlu İlköğretim Okulu) 8. sınıflarında okuyan 90 öğrencinin sözlü anlatımlarındaki aktif kelime serveti incelenmiştir.Çalışmada Uşak ilinin Ulubey ilçesinin merkezinde bulunan 8. sınıflardan random (rastgele) yöntemiyle seçilen 90 öğrenci üç farklı türde (anı, serbest konu, otobiyografi) konuşturulup konuşmaları ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Sözlü verilerde geçen kelimeler, öğrencilerin cinsiyetlerine ve türlerine göre incelenmiştir.Çalışmamızda, 270 adet sözlü anlatım verisinde toplam 14733 kelime tespit edilmiştir. Bu kelimelerden 1736'sının çeşit kelime, 12997 kelimenin ise bu kelimelerin tekrarı olduğu belirlenmiştir. Kız öğrenciler ile erkek öğrenciler toplam kelime ve çeşit kelime kullanımları bakımından karşılaştırıldığında; kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Üç farklı türde (anı, serbest konu, otobiyografi) toplam kelime ve çeşit kelime sayısının en fazla olduğu türün anı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the active vocabulary in verbal lecture of 90 students at 8th class of four primary schools at the center of Ulubey, county of Uşak (Mehmet Fuat Terci Primary School, Cumhuriyet Primary School, Kuvayi Milliye Primary School, Hüseyin Remzi Deveci Primary School) have been researched.In the research, 90 students, who are chosen from 8th classes at the center of Ulubey county by random method, are made to speak in three different genres (memoir, free subject, autobiography) and tape recorded. Words in verbal data, are examined according to student?s gender and their genre.In our research, throughout 270 verbal lecture data, 14733 words have been determined in total. 1736 of these words were determined to be variety words, whereas 12996 words were the repetition of these words. When female students and male students are compared in terms of totality of words and usage of variety words, it is determined that female students are more succesful according to male students. In three different genres, (memoir, free subject, autobiography) it is seen that the number of the totality of words and variety words are maximum in the genre of memoir.