Hızlandırıcılara dayalı undulatör ve wiggler magnet ışınımlarının spektral özelliklerinin incelenmesi
Investigation of spectral characteristics of accelerator based undulator and wiggler magnet radiations
  1. Tez No: 328199
  2. Yazar: ENDER AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Accelerator based light sources, Synchrotron, Synchrotron Radiation, Wiggler Radiation, Undulator Radiation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, ilk olarak sinkrotron ışınımının (SI) fiziği ve ışın kaynak nesilleri incelenmiş, ardından SI üretimi için gerekli olan donanım ve cihazlar tanıtılmıştır. SI'nın fiziği incelenirken ilgili fiziksel kavramlar tanıtılmış ve ışınım karakteristikleri ışınımın ana parametreleri üzerinden ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Sinkrotron ışınımının bilimsel ve teknolojik kullanım alanları tanımlanmıştır.Elektron sinkrotronlarına dayalı ışınım kaynağı olan sinkrotron ışınımı için optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu çerçevede sinkrotron tasarımı için Beam Optics ve MADX kodları, undulatör ve wiggler ışınımlarının karakteristikleri için ise SPECTRA ve XOP simülasyon programları kullanılmış ve sonuçlar ilgili grafikler aracılığı ile sunularak irdelenmiştir.Ağustos 2012, 101 safyaAnahtar Kelimeler : Hızlandırıcılara dayalı ışınım kaynakları, sinkrotron, sinkrotron ışınımı, wiggler magnet ışınımı, undulator magnet ışınımı.
Özet (Çeviri)
In this study, physics of synchrotron radiation (SR) and SR source generations are firstly investigated. Equipment and apparatus which are necessary for produce syncrotron radiation are secondly introduced. The necessary physical concepts presented in physics of SI and on the given equations are discussed. Application potential of synchrotron radiation in scientific research and applications are discussed.The optimization of synchrotron radiation which is based on electron syncrotron is investigated. Main parameters of undulator and wiggler magnets are optimized. Beam Optics and MADX codes are used to design of synchrotron and characteristics of synchrotron radiation are determined with by SPECTRA and XOP codes. Results are presented in numerical and graphical methods.August 2012, 101 pages