Lineer elektron hızlandırıcısına dayalı serbest elektron lazerleri
Linac based free electron lasers
  1. Tez No: 133169
  2. Yazar: ÖZLEM YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Linear Accelerator, Free Electron Laser, Undulator Magnet, Wiggler Magnet, Flux, Brilliance, Brightness. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Lineer Hızlandırıcısına Dayalı Serbest Elektron Lazerleri Özlem YAŞAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr. Ömer YAVAŞ Bu çalışmada, lineer elektron hızlandırıcılarına dayalı olarak serbest elektron lazeri (SEL) elde edilmesi incelenmiştir. SEL' in ana parametreleri olan dalga boyu, enerji, akı, parlaklık ve aydınlığın elektron demetine ve salındırıcı (undulator) magnetin parametrelerine bağlılığı ve salındırıcı magnet içinde elektron demetinin dinamiği araştırılmıştır. 4. nesil ışmım kaynağı olarak bilinen SEL'lerin 2. ve 3. nesil sinkrotron ışınımından farkı vurgulanmıştır. Dünyada SEL laboratuvarlarının durumu ele alındıktan sonra, ulusal hızlandırıcı laboratuvarı projesi kapsamında önerilen 130 ve 260 MeV enerjili lineer hızlandırıcılardan ŞASE modunda elde edilecek SEL için parametre optimizasyonu yapılmıştır. SEL' in genel ve bilimsel araştırma amaçlı kullanım alanları detaylıca verilmiştir. 2003, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lineer Hızlandırıcı, Serbest Elektron Lazeri, Salındırıcı Magnet, Zigzaglayıcı Magnet, Akı, Parlaklık, Aydınlık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Linac Based Free Electron Lasers özlem YAŞAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisor: Prof Dr. Ömer YAVAŞ In this 'work, electron linac based free: electron lasers are studied. During this study, parameters 'which are related with quality of linac based free electron laser such as power, flux, energy, brightness, brillance and also electron beam dynamics in the undulator are defined. The differences between fourth generation radiation (FEL) and second and third generation synchrotron radiation are (SR) explained. Also main parameters of SASE FEL are discussed in details. Some FEL laboratories are investigated. Parameter optimizations are done for SASE FEL production from 130 and 260 MeV lmacs that are the mam parts of national linac-ring $ factory proposal. The application fields of FEL in basic and applied research are given in detail. 2003, 68 pages