Dünyada tedavi amaçlı kullanılan bazı tıbbi bitkilerin Marmara bölgesi koşullarında bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
The determination of plant characteristic of several medicinal plants used around the world with the aim of treatment in the Marmara conditions
  1. Tez No: 328288
  2. Yazar: MERVE ZENGİN TINMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. CANAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitkiler, gelişme dönemleri, adaptasyon, hasat olgunluğu2013, 93 Sayfa, Medicinal plants, growing stage, adaptation, harvest maturity2013, Pages 93
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma; dünyada tedavi amaçlı kullanılan bazı tıbbi bitkilerin bitkisel ve agronomik özelliklerinin Marmara Bölgesi koşullarında incelenmesi amacı ile 2011-2012 üretim döneminde Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde yapılmıştır. Çalışmada, Achyranthes bidentata Blume, Artemisia absinthium L., Echinacea pallida (Nutt.) Britt., Echinacea purpurea Moensch., Leonurus cardiaca L., Oenothera biennis L., Plantago lanceolata L., Tanacetum parthenium L. türleri materyal olarak kullanılmıştır. Türlerin bitki boyu, kanopi alanı, yan dal sayısı, ortalama yan dal uzunluğu, yaprak sayısı, çiçek sayısı, taze drog verimi, kuru drog verimi incelenmiştir. Elde edilen verilerin minimum, maksimum ve ortalama değerleri ile değişim katsayıları (CV) saptanmıştır. Ayrıca belirli aralıklarla yapılan gözlemlerle ve fotoğraflanarak bitkilerin gelişme dönemleri belirlenmiştir. Hasat, her bitki türünün drog olarak kullanılan kısmının gelişme durumuna göre uygun tarihlerde yapılmıştır. Achyranthes bidentata Blume. 295 günde, Artemisia absinthium L. 215 günde, Echinacea pallida (Nutt.) Britt. herba için 195, kök için 325 günde, Echinacea purpurea Moensch. 225 günde, Leonurus cardiaca L. 166 günde, Oenothera biennis L. 248 günde, Plantago lanceolata L. 141 günde, Tanacetum parthenium L. bitkisi 141 günde hasat olgunluğuna gelmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre; 8 bitki türünün Marmara Bölgesi ekolojik koşullarında ekonomik anlamda üretimlerinin yapılabilmesi için kültüre alınarak daha uzun süreli ve farklı tarımsal uygulamaların da araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research; is used around the world for the treatment of agronomic characteristics of some medicinal plants in 2011-2012 with the aim of examining the production conditions in the Marmara Region at the Merkezefendi Traditional Medicine Society, was the Garden of Medicinal Plants. Study, Achyranthes bidentata Blume, Artemisia absinthium L., Echinacea pallida (Nutt.) Britt., Echinacea purpurea Moensch., Leonurus cardiaca L., Oenothera biennis L., Plantago lanceolata L., Tanacetum parthenium L. types were used as plant material. Plant height, canopy area, number of branches per plant, the average length of the side branches, number of leaves per plant, number of flowers per plant, plant fresh drug production, drug plant dry yield were evaluated. The data obtained from the minimum, maximum, and average values and coefficients of variation (CV) were determined. In addition, the observations made at regular intervals and take the photography by during the plants were growing periods. Harvest, each plant species are used as part of the development of drug made according to the appropriate dates. Achyranthes bidentata Blume. 295 days, Artemisia absinthium L. 215 days, Echinacea pallida (Nutt.) Britt. herb 195 days and root 325 days, Echinacea purpurea Moensch. 225 days, Leonurus cardiaca L. 166 days, Oenothera biennis L. 248 days, Plantago lanceolata L. 141 days, Tanacetum parthenium L. 141 days were harvested. According to the results of 8 plant species, ecological conditions in the Marmara Region in economic terms to perform culture-based production of different agricultural practices in the long term and should be investigated further.