İstanbul-Kadıköy-Kartal metro tünelince kullanılan tünel açma makinesinde (TBM) kazı performans analizi
Analysis of excavation performance of the tunnel boring machine (TBM) used in İstanbul-Kadiköy-Kartal metro tunnel
- Tez No: 328341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYATİ YENİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mühendislik Bilimleri, Mining Engineering and Mining, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Jeoteknik etüd, EPB/TBM (arazi dengeleme makinesi), kazı parametreleri, itme kuvveti, tork, penetrasyon indeksi, tam boyutlu kesme deneyi, kazı performans analizi, Geotechnical studies, EPB / CPC (earth balance machine), the excavation parameters, thrust force, torque, penetration index, full-scale testing, performance analysis of the excavation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kadıköy Kartal Metro Tüneli güzergâhında kazılan formasyonun jeoteknik etütleri ve jeolojik özellikleri incelenmiştir. İstanbul Kadıköy-Kartal metro tünel hattı kazısında kullanılan arazi basıncı dengeleme ve tam cepheli tünel açma sistemlerinin ikisinin de tek makinede uygulanabildiği iki adet EPB/TBM makinesi ile ilgi kazı çalışmaları sırasında yapılmış performans tahmin ve kazı parametreleri araştırmalarına yer verilmiştir. Tamamlanan tünel inşaatına ait nihai kazı ilerleme parametreleri kazı sırasında yapılan araştırmalarla karşılaştırılmıştır. Hat boyunca belirli aralıklarla alınan kayaç numuneleri üzerinde yapılmış tek eksenli sıkışma dayanımı ve zemin numuneleri deney sonuçlarının, makine itme kuvveti, tork, penetrasyon indeksi değerleri, ilerleme miktarı, kesici kafa dönme sayısı parametrelerine etkilerinin araştırıldığı çalışmadaki belirli bir aralık ile kazı ilerleme ve makine kayıtlarına ait nihai parametreleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Buna ek olarak, tam boyutlu kesme deneyleri ile bazı tasarım parametrelerinin ve performans tahminlerinin yapılabilirliği incelenmiş, bu incelemelerin tamamlanan kazı ilerlemeleri ile bağlantıları araştırılmış ve yorumlanmıştır.Hali hazırda elektro mekanik ve iç kaplama işleri devam eden İstanbul Kadıköy-Kartal metro projesinin kazı performans analizi, kazı sırasında yapılmış iki farklı performans tahmin yöntemi incelenerek, tamamlanan kazı ilerleme hızları karşılaştırılmış, makine verileriyle çizilen grafikler kullanılarak kazılan kayaç ile makine ilerlemesi arasındaki ilişki ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Geotechnical and geological features of the formation which were excavated at Kadıköy Kartal tunnel route were examined. 2 EPB/TBM machines are used which can apply two different methods; the first one is earth pressure balance and the second one is full face tunnel boring system. During the excavation of tunnels, performance prediction and excavation parameters investigations are given. The completed tunnel excavation for construction of the progress of the final parameters were compared with research carried out during excavation. Samples taken at regular intervals along the tunnel route, rock samples were conducted on uniaxial compressive strength and soil samples test results, the machine thrust force, torque, penetration index values, the amount of progress, the number of rotation of the cutting head with a certain range of parameters investigated the effect of study and the machine records the progress of the excavation studied the relationships between the final parameters. In addition, some of the full-scale experiments examined the feasibility of the design parameters and performance predictions, inspections performed in, researched and interpreted relations with the progress of completed excavation.Electromechanical and civil works of İstanbul Kadıköy ? Kartal metro project continues. Excavation performance analysis of the project made during the excavation of two different performance prediction method is analyzed and compared with rates of progress of the excavation completed, Graphics drawn using data from the machine, The relationship between progression of the excavated material and the machine is shown.