Kötü kokulari absorbe edebilen bir tekstil ürünü tasarimi
Capture of unpleasant odour by beta-cyclodextrin applied cotton fabric
  1. Tez No: 328452
  2. Yazar: AHU DİDEM AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A.MERİH SARIIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Science and Technology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Siklodekstrin, kötü koku, anilin, siklohegzilamin, TGA, DSC
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Siklodekstrinler özel kimyasal molekülleri sayesinde farklı moleküllerle inklüzyon kompleksi oluşturma yeteneğine sahip moleküllerdir. İnklüzyon kompleksi oluşturduktan sonra moleküllerin kimyasal ve fiziksel özellikleri değişebilmektedir. Bu özellik, siklodekstrinlerin farklı alanlarda kullanılmasını sağlamaktadır.Tez çalışması kapsamında ß-siklodekstrinlerin farklı moleküllerle inklüzyon kompleksi oluşturma özelliğinden yararlanılarak kötü kokuları absorbe edebilme özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ß-siklodekstrin aplike edilen pamuklu kumaş, sonrasında anilin ve siklohegzilamin gibi oda sıcaklığında buharlaşabilen ve kötü kokuya sahip olan iki maddenin buharına maruz bırakılarak bu maddeleri absorbe edip etmedikleri incelenmiştir. Seçilen madde buharlarının ß-siklodekstrin ile oluşturdukları inklüzyon kompleks yapıları çeşitli karakterizasyon çalışmaları ile değerlendirilmiştir. Anilin ve siklohegzilaminin pamuklu kumaşa bağlı ß-siklodekstrin ile oluşturduğu inklüzyon kompleksinin kalitatif analiz çalışmaları kapsamında Fourier Transform Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC), Termogravimetrik Analiz (TGA), Uçuş Zamanlı-İkincil İyon Kütle Spektrometresi (ToF-SIMS), Gaz kromatografisi (GC-MS) tekniklerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyclodextrins are special substances those can generate inclusion complex with a wide range of molecules by help of their special and unique chemical and physical properties of the host molecules are changing. Thanks to this propert, cyclodextrins get into a broad range of use in many areas. The scope of this article is designing a textile substance which can adsorb undesirable odours by help of cyclodextrins complex generation capability with sources of these odours.Within this context ß-cyclodextrin applied fixed. 100% cotton fabrics have been treated to aniline and cyclohexylamine those are having unpleasant odour with vaporization property at room temperature. The structures of inclusion complex formation between ß-cyclodextrin and aniline, cyclohexylamine vapours has been evaluated by help of various characterization analysis methods. In order to quantitively analysing of inclusio complexes between ß-cyclodextrin those bound on cotton fibers and aniline or cyclohexylamine FTIR, DSC, TGA, ToF-SIMS and GC-MS characterization analyse methods has been performed.KeyWords: Cyclodextrin, unpleasant odour, aniline, cyclohexylamine, TGA, DSC