Elucidation of plant growth promoters in the extract of Caulerpa Racemosa
Caulerpa Racemosa ekstraktındaki bitki büyüme düzenleyicilerinin aydınlatılması
  1. Tez No: 328461
  2. Yazar: EZGİ MELİS EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Caulerpa racemosa var cylindracea, bitki büyümesinin uyarılması, Caulerpa racemosa var cylindracea, plant growth stimulation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Caulerpa racemosa var. cylindracea (Sonder) Verlaque, Huisman, et. Boudouresque (Verlaque et al., 2003), yayılımcı karakterde olduğu rapor edilmiş bir makro alg türüdür. 1991 yılından beri yüzlerce türün yaşam alanlarını yok etmiş ve birçok kıyı kesiminde yayılımcı özellik göstermiştir. Bu tezin amacı C. racemosaekstraktlarındaki olası bitki büyüme düzenleyicilerinin araştırılmasıdır. C. racemosaörnekleri Dikili-Türkiye sahillerinden toplanmıştır. Toplanan alg destile su ve etil asetat ile özütlenmiştir. Biyolojik testler için Allium cepa L., Helianthus annuus L., Portulaca olerace L. türleri kullanılmıştır. Türlerin tohumları C. racemosa özütü ile muamele edilmiştir. Özütlerin bitki büyümesine etkileri kök uzunluğu, gövde uzunluğu, kök sayısı, gövde sayısı ve tohumların çimlenme yüzdesinin ölçülmesi ile araştırılmıştır. Büyüme deneyleri 2 farklı yöntemle gerçekleştirilmiştir; birincisi suda bekletip özüt ile muamele, ikincisi ise özütte bekletip su ile muameledir. Büyüme deneylerinin ardından ham özüt silika kolon kromatografisi ile fraksiyonlara ayrılmıştır. Ardından özütteki caulerpin varlığının belirlenmesi için UPLS-ESI/MS ile spektrometrik tayinler gerçekleştirilmiştir. Sonrasında H1-NMR spektrometrik yöntemiyle yapısal tayin gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, C. racemosa özütleri çalışılan bitki tohumlarındaki büyümeyi uyardığından dolayı, C. racemosabiyokütlesi organik tarımda doğal büyüme tetikleyicisi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Caulerpa racemosa var. cylindracea (Sonder) Verlaque, Huisman, et. Boudouresque (Verlaque, Durand, Huisman, Boudouresque & Parco, 2003), is an algae species that has been reported as an invasive species. It has been invading many coastlines and destroying the habitat of hundreds of different species since 1991. The aim of the thesis is to investigate possible plant growth regulators in theextracts of C. racemosa. This species was collected from the coastlines of DikiliTurkey. The samples were extracted with distilled water and ethyl acetate. The seeds of Allium cepa L., Helianthus annuus L., and Portulaca olerace L. were chosen for biological testing. The seeds of these species were treated with the extract of C. racemosa. The plant growth regulating effect of algal extracts was investigated by measuring root length, shoot length and root number, shoot number and germination percentage of the seeds. Growth experiments were carried out in 2 different ways;first by water soaking-extract treating and the second by extract soaking-water treating. After growth experiments, crude extract were separated to fractions withsilica column chromatography. UPLS-ESI/MS spectrometric detections were carried out to indicate the presence of caulerpin in the extract. Afterwards structuralelucidation was carried out with H¹-NMR spectrometry. In conclusion, since C. racemosa extract was found to stimulate the growth of the seeds, biomass of C. racemosa can be evaluated as natural growth promoter in organic agriculture.