Örgütlenme kapasitesi bağlamında kentsel projeler İstanbul Kartal örneği
Urban projects in the context of organising capacity Istanbul Kartal project
  1. Tez No: 328516
  2. Yazar: JULİDE ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN KONUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel proje, büyük kentsel proje, yarışmacı kentler, örgütlenme kapasitesi, urban project, large urban projects, competing cities, organisation capacity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehircilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Kentsel projelerde örgütlenme kapasitesinin Kartal örneği üzerinden incelendiği bu tez, Giriş ve 5 ana bölümden oluşmaktadır. Tezde incelenen konular, sırasıyla bölümlerde ele alınmış ve aşağıda açıklanmıştır. Her bölüm, bir bölüm sonucu ile tezin kapsamı çerçevesinde yorumlanmıştır.Çalışmanın giriş bölümünde; sorunun tanımlanması, çalışmanın konusu, kapsamı ve çalışmanın yöntemi konuları yer almaktadır.Birinci bölümde, tezin kapsamında temel kavramlardan birini oluşturan kentsel proje, büyük kentsel proje kavramları literatür taraması ile ele alınmıştır. Yine bu bölümde kentsel projelerin uygulama süreçlerinde önemli bir unsur olan örgütlenme kapasitesi kavramı incelenmiştir.İkinci bölümde kentsel projelerin örgütlenme kapasitesine yönelik parametreler ve yeni bir yaklaşım ortaya konmakta ve bu yaklaşım çerçevesinde uluslar arası örnekler incelenmektedir.Üçüncü bölümde İstanbul'da kentsel projeler pratiği, kentsel projeler sürecini yoğunlaştıran etkenler, uygulama alanları ve uygulama araçları incelenmiştir. Yine bu bölümde Maltepe Dragos, Cendere Vadisi ve Kartal projeleri uygulama süreçleri irdelenmiştir.Dördüncü bölümde Kartal kentsel tasarım projesinin tasarım ve imar planları süreçleri örgütlenme kapasitesine yönelik parametreler çerçevesinde detaylı bir şekilde incelenmiştir.Son olarak tezin sonuç kısmını oluşturan beşinci bölümde tezin kavramsal çerçevesi ile uluslar arası ve ulusal örnek projelerin incelenmesinden elde edilen sonuçlar dikkate alınarak sonuç ve değerlendirme yapılmış ile genel öneriler dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the organisation capacity of Kartal Case, and composes of introduction and five chapters. The subjects, which are discussed respectively in the chapters, are explained in detail below. Each chapter is interpreted with a concluding remark within the context of the thesis.Introduction part of the study covers the sections such as: definition of the problem, topic of the study, context of the study, and the methods that are conducted in the research.In the first chapter; urban project, and large urban projects, which are the main concepts that are used in the thesis, are examined within the literature review. Moreover in this section, organisation capacity, which is an important aspect of the implementation process of urban projects, has been analysed.In the second chapter parameters and new approaches for the organisation capacity of urban projects are introduced, and international cases within these approaches are examined.In the third chapter, urban projects? practice, impacts that intensify the process of urban projects, implementation fields and areas are examined. Furthermore, Maltepe Dragos, Cendere Valley, and Kartal projects are analysed within their implementation processes.In the fourth chapter, the processes of the design and development plans of Kartal Urban Design Project are analysed in detail within the parameters of the organisation capacity.Finally, in the last chapter, the conclusion is gained from the analysis of the conceptual framework of the thesis as well as the examination of both international and national cases. Therefore, evaluation has been made through considering the results and general suggestions are mentioned.