A Method for resteucturing the interrelation between tourism and usage of traditional/ Historical settlements, case study
Turizm ve geleneksel/tarihsel yerleşmelerin ilişkilerinin yeniden yapılandırılması için bir method
  1. Tez No: 56618
  2. Yazar: NİMET ÖZGÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ERDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Restorasyon, Turizm, Geleneksel Konut, Kültürel/ Fiziksel Taşıma Kapasitesi (KFTK), Korumanın Finansmanı, örgütlenme, Alaçatı. VI, Preservation, Restoration, Traditional Dwellings, Tourism, Cultural/ Physical Carrying Capacity (CCPC), Funding of Preservation, Organisation, Alaçatı. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
öz TURİZM VE GELENEKSEL/ TARİHSEL YERLEŞMELERİN İLİŞKİLERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İÇİN BİR METHOD ALAÇATI ÖZGÖNÜL, Nimet Restorasyon Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Cevat ERDER Eylül 1996, 274 sayfa Türkiye'nin kültür varlıklarının en önemli bölümlerinden birini, geleneksel nitelikli konutlar ve onların içinde yer aldığı geleneksel/ kentsel yerleşmeler oluşturur. Bu yapılar, hızlı kentleşme, eskime, sahip ve/ ya da kullanıcılarının parasal olanaksızlıkları, korumaya yönelik planlama ve uygulamaya yönelik projelendirmelerin yeterli düzeyde olmaması vb. nedenlerle giderek nitelik yitirmekte ve hatta yok olmaktadırlar. Kültür varlıklarının korunması için gerekli faktörlerden bir tanesi onların çeşitli değer ve potansiyelleri ile uyumlu bir kullanıma tahsis edilmeleridir. Bu bağlamda, korunması gerekli geleneksel konutların da işlevlendirilmesi koruma etkinlikleri için önemli bir girdidir. Bu yapıların yaşamlarını konut olarak sürdürmelerinin yanışına, günümüzün çağdaş işlevleriyle değerlendirilmeleri ve böylece yaşamla bütünleşmeleri kabul edilen bir yaklaşımdır. Bu çağdaş kullanımlar arasında turizm, kaynak yaratabilen niteliği, ülkenin doğal, tarihi ve geleneksel değerleriyle yakından ilgili olması gibi nedenlerle önemli bir sektör olarak görülmektedir.Bu bağlamda turizm/koruma ilişkilerinin incelenmesi, bu ilişkilerin öncelikle korumayı gerçekleştirecek bir denge içerisinde yeniden yapılandırılması ve uygulamaya yönelik finansman ve örgütlenme modeli oluşturulması tezin ana teması olmaktadır.Bu ana tema etrafında gelişen çalışmanın ilk aşamasını, ilişkileri araştırılacak iki sektörün tanımları ve turizmin korumaya olumlu ve olumsuz etkilerinin irdelenmesi oluşturmaktadır. Kültürel varlıkların değerlerini yitirmeden işlevlendirilmeleri için, bu varlıkların ve onların bir araya gelerek oluşturdukları geleneksel/ tarihsel çevrenin sorun ve olanakları bilinmelidir. Bu sürecin devamı ise, bu varlık ve yerleşmelerin taşıma kapasitelerinin belirlenmesidir. Bugüne değin kullanılan fiziksel, sosyal ve ekonomik taşıma kapisetelerinin, korunmaya yönelik eylemlerde yeterli olmaması,“kültürel/ fiziksel taşıma kapasitesi”olarak yeni bir tanımın getirilmesini zorunlu kılmıştır. Belirlenecek bu taşıma kapasitesinin esas alınması, onun aşılmaması ise, bu kapasiteyle uyumlu bir turizm türü ve buna bağlı bir turist profilinin belirlenmesini gerektirmektedir. Yapılan karşılaştırmalı çalışma sonucu,“yumuşak turizm”in korumayı gerçekleştirebileceğini göstermiştir. önerilen yeni sürecin uygulamada başarı kazanabilmesi, mevcut mevzuat içerisinde gerçekleştirilecek finansman ve örgütlenmeye ilişkin modellerin oluşturulmasına bağlıdır. Bu bağlamda, Türkiye'de ve Avrupa'da korumanın finansmanına ilişkin mevcut mekanizmalar incelenerek bir finansman ve örgütlenme modeli oluşturulmuş, korumaya katılımın sağlanması ve bu modelin geniş halk kitleleri ve yerel yöneticiler tarafından benimsenmesi ve uygulanabilmesi için, süreci ayrıntılı olarak tanımlayan bir rehber hazırlanmıştır. Geleneksel konutların turizme yönelik kullanımı için geliştirilen sürecin bir alan ölçeğinde sınanması ve önerilen“kültürel/ fiziksel taşıma kapasitesi”nin somut örnekler kullanılarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla, İzmir İli, Çeşme İlçesine bağlı Alaçatı beldesi seçilmiş, yerleşme ve yapı ölçeğindeki sorun ve olanaklar saptanarak, turizme yönelik potansiyel ve taşıma kapasiteleri belirlenmiştir. Bu belirlemeler, kültürel varlıkların taşıma kapasitesini aşmayan turizm türünün seçilmesi ve tüm sürecin koruma/ kullanma dengesi gözetilerek ele alınması halinde, turizm sektörünün koruma için yadsı namayacak bir girdi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METHOD FOR RESTRUCTRING THE INTERRELATION BETWEEN TOURISM AND USAGE OF TRADITIONAL/HISTORIC SETTLEMENTS CASE STUDY: ALAÇATI özgönül, Nimet Ph.D. in Restoration, Architecture Supervisor: Prof. Dr. Cevat ERDER September 1996, 274 pages The traditional settlements and dwellings are one of the most important part of the cultural heritage of Turkey. These buildings loose their values and even dissapeared due to rapid urbanization, various obsolescences, the lack of financial sources for preservation, the insufficient level of preservation aimed planning activities and operational projects etc. Utilization of cultural properties with new functions which are in harmony with the values of them is one of the most effective factors for preservation process. In this context, the traditional dwellings, can both survive as dwelling units and also be adopted to contemporary uses. Among these uses, tourism being a developing and source creating sector and possesing close relations with nature.history, and traditional values, seems to be an important sector. The investigation of the interrelations between tourism and preservation, the restructuring of this interrelation within a well-balanced policy by giving priority to the preservation and determination of new financial and administrative models for implementations, are among the main themes of this thesis. Within this context, the first phase of the study includes the definitions and types of tourism and cultural properties, and the analysis of interrelations between tourism and preservation, in other words the negative and positive impacts of tourism on cultural properties. IllDetermination of the problems and potentials of traditional settlements and dwellings is an important input while reutilizing them by keeping their values. This information will lead us to the measurement of carrying capacities of settlements and dwellings. Since, the present economic, social and physical carrying capacity concepts are not sufficient for preservation actions, a new concept, namely“Cultural/Physical Carrying Capacity”(CPCC) is developed, and the principles and the methods for measuring CPCC are also discussed. In order not to exceed this capacity, the type of tourism in harmony, and tourists' profile which has a mutually acceptable relationship with CPCC should be determined. The succes of the proposed process is closely related with the establishment of financial and administrative models within the current legislation. While determining the principles of these models, the current practices in Turkey and European countries were examined, and since the consciousness raising activities and the public participation to preservation programmes are very important factors for successful implementations, an outline for“Preservation Aimed Tourism Project Manual”is proposed for the target groups, namely public and local authorities. In order to test the proposed model, Alaçatı (İzmir) has been choosen as a case study. A field work has been carried on the site to determine the problems, potentials, and carrying capacities of both settlement and the traditional dwellings. The result is that, if the choosen type of tourism does not exceed the carrying capacities of cultural properties, and the process is carried by keeping the balance between tourism and preservation, tourism is an important input for preservation activities,