Türkiye - Kazakistan dış ticaret ilişkilerinde SSCB sonrası gelişmeler
Progress in foreign trade between Turkey and Kazakhstan in post Soviet Union period
  1. Tez No: 328606
  2. Yazar: KHAİRULLA MASSADİKOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ TEMELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret Teorileri, Dış Ticaret İlişkileri, Kazakistan-Türkiye Dış Ticaret İlişkileri, Foreign Trade Theories, Foreign Trade Relations, Kazakhstan-Turkey Foreign Trade Relations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında SSCB sonrası bağımsızlığını kazanan Kazakistan ileTürkiye arasındaki dış ticaret ilişkilerinin gelişimi incelenmiştir. Önce, SovyetlerBirliği'nin dağılmasıyla Kazakistan'da ortaya çıkan ekonomik kriz ve bu krizdençıkış yolları tespit edilmiştir. Kazakistan'ın planlı ekonomiden piyasa ekonomisinegeçişte tercih ettiği stratejik model ve bu modelin uygulanması neticesinde ulaştığısonuçlar söz konusu olmuştur. Bununla beraber Türkiye ile Kazakistan arasındakiyatırım ilişkileri ve dış ticaret hacminin yıllar itibarıyla yükselişi ve düşüşü analizedahil edilmiştir. Türkiye'nin Kazakistan'da karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri degözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Progress in foreign trade between Turkey and independent Kazakhstan in postSoviet Union period is the main theme of this research. First part of the researchintroduces us to the economical crisis that araised after the collapse of the USSR andways of solving that problem. The way Kazakhstan solved this problem was a switchfrom planned economy to a free market economy and results of such a switch werepresented. Next part of the research is dedicated to an analysis of investmentactivities and annual raises and falls in foreign trade between Turkey andKazakhstan. In addition, problems that Turkey deal with in Kazakhstan and itssolutions were also reviewed in this article.