Bir normatif güç uygulaması olarak Avrupa komşuluk politikası: Güney Kafkasya ülkeleri örneği
Normative power as an application of the European neighbourhood policy: The case of south caucasus countries
  1. Tez No: 328605
  2. Yazar: SAMET ÖZGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN KELEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Normatif Güç, Sivil Güç, Avrupa Birliği, Avrupa Komşuluk Politikası, Güney Kafkasya, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Normative Power, Civilian Power, the European Union, the European Neighbourhood Policy, South Caucasus, Armenia, Azerbaijan, Georgia
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Avrupa?nın ne tür bir güç olduğuna dair tartışmalar eskiye gitmektedir. Ian Manners?ın başını çektiği bir kesim ?normatif güç? kavramını ortaya atmış ve Avrupa Birliği?ni bir normatif güç olarak nitelemiştir. Bu noktada, Avrupa Birliği?nin en yeni dış politikası olan Avrupa Komşuluk Politikası, bu normatif gücü yansıtan uygulama olarak değerlendirilebilir. Bu tez çalışması, Avrupa Komşuluk Politikası?nın ne ölçüde bir normatif güç uygulaması olarak değerlendirilebileceğini, pek çok açıdan önemli risk ve fırsatlar barındıran Güney Kafkasya ülkeleri -Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan- bağlamında inceleme amacını taşımaktadır. Ana metin üç ana bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde normatif güç üzerine kuramsal bir tartışma yapılmış, ikinci bölümde Avrupa Komşuluk Politikasının normatif karakteri, son bölümde ise Güney Kafkasya ülkelerine yönelik Avrupa Komşuluk Politikası ele alınmıştır. Çalışmanın hazırlanmasında, birincil kaynaklar olarak antlaşmalar, anlaşmalar, kararlar, raporlar, diğer resmi belgeler ve AB?nin resmi internet sitesi, ikincil kaynaklar olarak çok sayıda makale, kitap, sunum, bildiri, süreli yayınlar ve gazete haberleri vs. kullanılmıştır. AKP?nin başarısı, kuşkusuz AB?nin bu noktada göstereceği kararlılık kadar bölge ülkeleri tarafından benimsenmesiyle de yakından ilgilidir.
Özet (Çeviri)
The debates about the type of European Union?s power go too far. A group of academics, led by Ian Manners, used the concept of“normative power”. They described the European Union as a normative power. At this point the European Neighbourhood Policy, the European Union's newest foreign policy, could be considered as an application of normative power.This thesis aims to analyze, whether the European Neighbourhood Policy could be evaluated as a normative power application or not, in the context of the South Caucasus countries - Armenia, Azerbaijan, Georgia- that hosts many risks and opportunities. The main text consists of three main chapters. In the first chapter, there is a theoretical discussion of the concept of normative power. In the second chapter, the normative character of the European Neighbourhood Policy is discussed. And in the last chapter, European Neighbourhood Policy is evaluated in the context of the South Caucasus countries. Treaties, agreements, resolutions, reports, other official documents, and the European Union's official web site, and numerous articles, books, presentations, papers, conference notes, periodicals, news etc. are used as sources. Finally, it could be said that the success of the European Neighbourhood Policy will depend on the determination of the European Union and the adoption degree of the concerning countries, as well.