Ayakkabı tasarımı ve üretimi lisans programına yönelik eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
Defining the educational needs for an undergraudate degree program in footwear design and manufacturing i?n turkey
- Tez No: 328705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ERİŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Giyim Endüstrisi, Education and Training, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Ayakkabı Eğitimi, Ayakkabı, Mesleki Eğitim, Mesleki ve Teknik Eğitim, Ayakkabı Lisans Eğitimi, Yeterlik, Yeterlilik, İhtiyaç Analizi, Eğitim İhtiyacı, Ayakkabı sektörü, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi, Footwear Education, Footwear, Vocational Education, Vocational and Technical Training, Undergraduate degree in Footwear Manufacturing and Design, Qualifications/ Competency, Need Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu araştırma Türkiye'de ``Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Lisans Programına Yönelik Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi'` amacı ile yapılmıştır. Genel tarama modelinde yapılan araştırma için nicel ve nitel veri toplama araçları geliştirilmiştir. Nicel verileri toplamak amacı ile dört farklı ölçek geliştirilmiş ve bu ölçekler ``Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Lisans Programına Yönelik İhtiyaç Analizi Ölçeği'` başlığı altında toplanmıştır. Ayakkabı tasarımı ve üretimi lisans programı mezununda bulunması gereken yeterliklerden yola çıkılarak geliştirilen 77 maddelik temel yeterlikler, tasarım, üretim ve pazarlama yeterliklerinden oluşan ölçek, Kasım 2011 ve Nisan 2012 tarihleri arasında çeşitli üniversitelerde görev yapan eğitim bilimleri, pazarlama, tasarım, ayakkabı alanında çalışan öğretim elemanları, ayakkabı üreticileri, ayakkabı tasarımcıları ve ayakkabı öğretmenlerinden oluşan toplam 766 kişilik çalışma evrenine uygulanmıştır. Online uygulama öğretim elemanlarına, ayakkabı eğitimcilerine ve tasarımcılara yapılmıştır. Yüz yüze uygulama ise İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Adana, Hatay, Manisa ve Bursa illerinde yaşayan ayakkabı üreticileri ile yapılmıştır.Toplanan veriler ANOVA, T testi, Kruskal Wallis H-Testi, kullanarak analiz edilmiştir. Ayrıca bazı alt problemlerin çözümlenmesinde Ortalama, standart sapma vb. betimsel istatistik tekniklerinden faydalanılmıştır. Nitel veriler ise ayakkabı üreticileri, satıcıları, tasarımcıları ve eğitimcilerinden oluşan bir katılımcı grubundan görüşme yoluyla ve tüm katılımcılara uygulanan açık uçlu bir soru ile sağlanmıştır. Nitel veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Türkiye'de ayakkabı tasarımı ve üretimine yönelik olarak lisans programlarına acilen ihtiyaç duyulduğu ve bu programların ayakkabı tasarımı, teknolojisi, üretimi, yönetimi ve pazarlamasına ilişkin eğitim süreçlerinden oluşması gerektiği ortaya çıkmıştır. Açılacak olan bölümün misyonunun; meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarında lisans eğitimi ve kariyer imkanı sağlamak, ayakkabı sektörünün bilimsel ve sanatsal alt yapısının güçlendirilmesine katkı sağlamak, meslek okullarına öğretmen yetiştirmek, sektörün güçlenmesi için bilgi ve teknoloji üretmek, Türk ayakkabılarının uluslararası marka olabilmesi için çalışacak bireyler yetiştirmek olması gerektiği araştırma sonuçlarından anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis research has been carried out to assess the need analysis for the development and establishment of an undergraduate program focused on footwear design and manufacturing in Turkey. Both qualitative and quantitative research methods have been applied during this research. In order to collect the quantitative data, the research has been carried out under 4 different criterias which are classified under the heading ``The criterias to assess the need analysis for the development and establishment of an undergraduate program focused on footwear design and manufacturing?`. Based on the competencies that are required from a graduate of a footwear design and manufacturing program, 77 questions are listed in the questionnaire. The questionnaire aims to measure the (1) core competencies (2) design related competencies (3) manufacturing related competencies and (4) marketing related competencies of a `Footwear Design and Manufacturing? graduate . The research was conducted among 766 people who were working as pedagogs, marketing professionals, designers, footwear instructors/lecturers in various universities and footwear manufacturers, footwear designers and footwear instructors between November 2011 to April 2012.The online questionnaire was only conducted among instructors/lecturers , footwear trainers and footwear designers. The footwear manufacturers who are based in Istanbul, Izmir, Konya, Gaziantep, Adana, Hatay, Manisa and Bursa were interviewed in person. The data collected have been analysed by using ANOVA, T-test, Kruskal Wallis H-test. In order to address some of the obstacles within the research, some statistical calculations (mean, standard deviation and etc.) have been used. Qualitative research was carried out by asking an open-end question during one to one meetings with footwear manufacturers, footwear sellers, footwear designers and instructors/lecturers. Qualitative data has been processed through scanning the content generated as a result of the interviews. The findings of the research show that there is an urgent need to have an undergraduate program in `Footwear Design and Manufacturing? in Turkey. The scope of the undergraduate program should contain the processes of footwear design, footwear technology, footwear manufacturing, management and marketing related issues within itself. The mission of the undergraduate program should be (1) to give career opportunities to the graduates of vocational training centres in their own fields (2) to reinforce the scientific and artistic infrastructure of the current footwear sector, (3) to train the footwear instructors for vocational schools, (4) to produce knowledge and technology for the growth of the sector, (5) to train individuals who will dedicate themselves for the creation of the internationally recognised Turkish brands