1945'ten günümüze batı toplumlarında sanat ve moda etkileşimi
Art and fashion interaction in the west from 1945 to present
- Tez No: 328706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Moda, Etkileşim, Art, Fashion, Interaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 539
Özet
Geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısından itibaren tüm alanlarda disiplinler arası bir yaklaşım bariz olarak hissedilmektedir. Sanat ve moda bu alanlar içinde birbirini oldukça etkileyen iki alandır. Bu iki disiplin arasındaki sınırlar, İkinci Dünya Savaşı'ndan ve daha sonra postmodernizm dalgasının özellikle Batı dünyasını ele geçirmesinden bu yana iyice belirsizleşmeye başlamıştır. 1945 ten günümüze Batı toplumlarında sanat ve moda arasındaki etkileşime ışık tutmak bu araştırmanın amacını oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama tekniği olarak doküman analizi uygulanmıştır. Bu yöntem kapsamında, Türkçe ve yabancı dilde yazılı kaynaklardan ve internet kanalıyla ulaşılan bilgilerden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular konuyu örneklendiren görseller ile desteklenmiştir. Veri analiz tekniği olarak betimsel analiz kullanılmıştır. Alıntılar yapılmış, veriler temalara göre özetlenip yorumlanmış ve temalar birbirleriyle ilişkilendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda sanatın ve modanın dolaylı ve direkt pek çok yoldan birbirini etkilediği tespit edilmiştir. Dolaylı etkileşim anlamında; bu iki alanı aynı çerçevede bir araya getiren kavramlar olarak tarihsel süreç ve avangardizm, estetik ve meta toplumu, üretim ve tüketim açılarından ve direkt etkileşim anlamında; görüntüsel esinlenme açısından çeşitli bağlamlarda kapsamlı bir etkileşimin gerçekleştiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
A interdisciplinary aproach has been seen obviously in all areas since second half of the last century. Among these areas, art and fashion are two areas interacting quite. The borders between these two disciplines have begun to become uncertain widely since II World War and then that time when postmodernism wave invaded especially the west. The purpose of this research is to shed light to art and fashion interaction the west from 1945 to present. Document analysis method as data gathering technique has been applied in the research. The informations that can be reached via Turkish and foreign written sources and internet have been used in the context of the method. The obtained findings have been supported by samples visually. Descriptive analysis as data analysis technique has been used. The subject has been quoted from the documents, data have been interpreted by summing up in terms of the themes and the themes have been associated to each other.In the consequence of the study, it has been determined that art and fashion have affected each other through plenty indirect and direct ways. It has been set that a comprehensive interaction has occured in various contexts from the point of historical process and avangardism, aesthetic and commodity society, production and consumption as concepts which bring close together these two areas in the same frame in the meaning of an indirect interaction and from the point of visual inspiration in the meaning of a direct interaction.