Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde bulunan el yazması Kur'ân-ı Kerîmler
Illuminated Qur'ans in the Beyazit State Library
- Tez No: 328723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kur?ân, Tezhip, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Quran, Illumination, Beyazıt State Library
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Her türlü bilgiyi içerisinde barındıran el yazmaları, insanoğlunun bilgiye olan ihtiyacını karşılaması bakımından geçmişten bugüne değerini koruya gelmiştir. Bilginin etkili bir biçimde sunulmasına dair estetik düzenlemeler, el yazmalarını sanat değeri taşıyan eserler olarak ayrıca değerli kılmaktadır.Geleneksel Türk El Sanatlarımızdan olan tezhip sanatı, köklü bir geçmişe sahiptir. Kökü Orta Asya'ya dayanan tezhip sanatını önce Selçuklu daha sonra Osmanlı kendi sanat anlayışına göre şekillendirmiş ve geliştirmiştir.Tezhip sanatının uygulama alanlarının başında tereddütsüz Kur'ân-ı Kerîm'ler gelmektedir. İlahî Söz olan Kur'ân-ı Kerîm'ler, hat ve tezhip sanatçılarının bütün ustalıklarını gösterdikleri alan olma özelliği taşır.Geçmişten günümüze gelen yazma eserler bugün özel koleksiyonlarda, müzelerde ve kütüphanelerde korunmaktadırlar. Bu kütüphanelerden biri de İstanbul'da Beyazıt Devlet Kütüphanesi'dir. Kütüphanede bulunan on yedi adet Kur'ân-ı Kerîm cilt ve tezhip özellikleri bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The manuscripts including many kinds of knowlwdgw in it have protected their values from the past to the present day as regards meeting the need for knowledge of human being. Aesthetic arrangements as to affective presentation of the knowledge caused manuscript to be valuable as metals carrying artistic value.Unquestionably, the most important application area of Illumination Art is the Quran. It has the peculiarity of being a manuscript on which illumination and calligraphy artsists showed their best skills.The manuscripts which remained to present day have been kept in some private collections, museums and libraries. One of these museums is Beyazıt State Library which is in Beyazıt, one of the districts in İstanbul. I have studied seventeen Quran books in this library according to the binding and illumination characteristics.