Türkiye'de özel müzecilik ve Baksı Müzesi
Museology in Turkey and Baksı private museum
  1. Tez No: 328727
  2. Yazar: ŞEMSİNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA KÜÇÜKÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Koleksiyon, Müze, Baksı, Hüsamettin Koçan, Collection, Museum, Baksı, Hüsamettin Koçan
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanoğlu ilk olarak etrafındaki şeyleri toplamaya başladığında koleksiyonculuk da başlamış oldu. Zamanla değerli eşyalar geleceğe taşınmak üzere bazı yerlerde saklanmaya başlandı ve böylece müzecilik de başlamış oldu. Arkeolojik kazılarla elde edilen buluntuların da saklanması sayesinde müzecilik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline dönüştü.Türkiye'de müzecilik Osmanlının son dönemlerinde İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurulması ile kurumsallaşmaya başladı. Bu süreç Cumhuriyetle beraber Ankara ve İzmir Arkeoloji Müzelerinin kurulmasıyla devam etmiş ve birçok alanda kurumsal müzelerin açılmasıyla günümüze kadar gelmiştir.1980 yılında Sadberk Hanım Müzesi'nin kurulması ile özel müzecilik alanında ilk adım atılmış oldu. Özellikle sanat müzeciliği anlamında 2000'den sonra açılan Pera Müzesi, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Sabancı Müzesi, Doğançay Müzesi ve IMOGA Müzeleri Türk resim sanatına çok büyük katkılar sunmaktadır.Bu büyük merkezlerin dışında 2010 yılında açılan Baksı Müzesi, Türkiye'nin doğusunda kurulan ilk özel müzedir. Sanatsal yaşamı ve akademik geçmişiyle Türk resim sanatında çok önemli bir yere sahip olan Hüsamettin Koçan'ın doğduğu köye kurduğu bu müze, mimari yapısı ile farklı bir çekicilik içermektedir.Müze bünyesinde etnografik eserlere, Geleneksel Türk El Sanatlarına ve Modern Türk Sanatlarına ait çok değerli koleksiyonlar sergilenmektedir. Ana binaya ek olarak yapılan atölyelerde bölgeyle ilişkili el sanatlarına ait projeler yürütülmektedir. Ayrıca belli etkinlikler kapsamında sanatçılar müzeye davet edilerek farklı çalışmalar yürütülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mankind began to collect things around. Thus also began collecting. Over time, some places to hide valuables began to be transferred to the future. Thus, the museum began. Thanks to the finds from archaeological excavations in the museum store museology has become an indispensable part of life.Museology in Turkey last years of the Ottoman Empire began to be institutionalized with the establishment of the Istanbul Archaeological Museum. This process continued with the Republic, the establishment of Ankara and Izmir Archaeological Museums. The opening of corporate museums continued to the present day in many areas.Sadberk Hanım Museum was founded in 1980 and the private museum first step was taken in the field. Opened after 2000, especially in terms of art museums in the Pera Museum, Istanbul Modern Art Museum, Sabancı Museum, IMOGA Museum and Doğançay Museum offers great contributions to Turkish painting art.Baksi outside the center of this great museum opened in 2010, founded the first private museum in eastern Turkey. Museum, artistic and academic life, which has a prominent place in the history of Turkish art of painting was founded Hüsamettin Koçan'ın native village. Architecture of the museum contains a different charm.In this museum, ethnographic artifacts, Traditional Turkish Handicrafts, Modern Turkish crafts are exhibited in a very valuable collections. In addition to the main building associated to the ateliers hand crafts projects executed in the region. In addition, certain activities are carried out under the different artists were invited to the museum.