Camili (Macahel)'nin coğrafi etüdü (Artvin-Borçka)
Geographical etude of Camili (Macahel)
- Tez No: 328726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ KODAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Camili (Macahel), Biyosfer Rezerv Alanı, Tabiat Koruma Alanı, Organik Tarım, Camili (Macahel), Biospher Rezerve Area, Conversation Nature Area, Organic Farming
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
?Camili (Macahel)'nin Coğrafi Etüdü? konulu bu araştırmamızın amacı, Camili Köyü'nün fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya özelliklerini, coğrafi yapının orada yaşayan insanlarla olan karşılıklı etkileşimini, sahanın bütün yönüyle potansiyelini ortaya koymak, çalışma sahasındaki sorunlar ve bu sorunların çözümü hususunda öneriler sunmaktır.Araştırma sahasını oluşturan Camili Köyü Türkiye'nin Gürcistan sınırında, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünün, Kıyı Dağları Yöresi'nde yer almaktadır. Artvin ili Borçka ilçesinin sınırları içerisinde kalan köyün idari bakımdan sınırlarını, doğuda Maral Köyü, güneyde Efeler Köyü, güneydoğuda Kayalar Köyü, güney batıda Düzenli Köyü, kuzeyde ve batıda ise Gürcistan sınırı oluşturmaktadır. Camili Köyü'nün Borçka'ya uzaklığı 53 km, Artvin'e ise 82 km'dir. Camili'nin yükseltisi 400 ? 3435 m arasında olup arazi yapısı dağlık, engebeli ve arazinin eğim derecesi oldukça yüksektir. Nemli-ılıman iklim özelliğine sahiptir. Camili Köyü'nün toplam nüfusu 165 kişi olup ekonomik hayat tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dayanmaktadır. Başta arıcılık ve organik tarım olmak üzere çeşitli özel ve kamu kuruluşlarının (TEMA, TAR-GEL,UNESCO gibi) çalışmaları sayesinde havzada çeşitli kollardan ekonomik faaliyetlerin gelişmesi amaçlanmaktadır.Camili, dünyada eşi benzeri olmayan doğa harikası yerlerimizden birisidir. Camili Havzası 2000 yılında biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir doğal kaynak yöntemi (GEF) projesi kapsamına alınmış olup olağan üstü zenginlikte flora ve faunaya sahip bir bölgedir. Camili Havzası'nda 2005 yılında UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) başvuruyu kabul ederek, Artvin ? Camili Bölgesini 29 Haziran 2005 tarihinde Türkiye'nin ilk Biyosfer Rezervi olarak ilan etmiş olup havzada iki adet tabiat koruma alanı bulunmaktadır. Tarım Bakanlığı ise Camili'yi Saf Kafkas Arı Genetik Bölgesi olarak ilan etmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study on geographical etude of Camili (Macahel) is to present Camili Village?s features of physical, demograhic and economic geography, the interaction of geographical structure with those who live there, the potansiality of the area in all aspects, the problems in our reseach area and offer suggestions for the solution of these problems.The research area, Camili Village is located on Turkey?s border with Georgia, Coastal Mountains Area of Eastern Black Sea Region of Black Sea Region. In administrative aspect, in the east Maral Village, in the south Efeler Village, in the southeast Kayalar Village, in the southwest Duzenli Village, in the north and west Georgia draws the boundary of the village, in the boundaries of Borcka district of Artvin Province. Camili Village is 53 kilometers from Borçka while 82 kilometers from Artvin.The altitude of Camili is about 400 ? 3435 m, its terrain is mountainous, bumpy and the degree of the terrain?s slope is quite high. It has a cool and humid climatic feature. The total population of Camili is 165 people. The economy depends on agriculture and animal production. Due to the facilities of various private and public institutions (TEMA, TAR-GEL, UNESCO etc.) particularly in beekeeping and organic farming, the development of economic activities in various fields in the area has been aimed.Camili is one of our wonders of nature unique in the world. Camili Basin was taken into the scope of the biological variety and sustainable natural resource method (GEF) project in 2000 and an area is an area with extraordinary fertile flora and fauna. By accepting the application in Camili Basin, 2005, UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural organization) declared Artvin ? Camili area as Turkey?s first Biospher Reserve on 29 June 2005 and there are two conversation nature areas. The Ministry of Agriculture declared Camili as pure Caucasian bee genetic region.