Aydın yöresine ait 9/4'lük Zeybeklerde yöresel ve TRT ritim saz icralarının karşılaştırılması
The comparision of local and TRT rhythm instrument performances in 9/4 Zeybek music that belongs to Aydin region
- Tez No: 328730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Zeybek, Ritim Saz, Yöresel İcra, TRT İcrası, Zeybek, Rhythm Instrument, Local Performans, TRT Performans
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Halk Oyunları kültürümüzün önemli unsurlarından olan Zeybek müziklerinin, ritim saz icraları konusunda yöresel icralar ile TRT icralarının benzer ve farklı yönlerinin belirlenmesi amacıyla, betimsel araştırma yöntemlerinden ?Tarama? modeli kullanılarak ele alınmıştır. İlgili Alanyazın?ın verileri ile problem açık bir biçimde ortaya konulduktan sonra alan araştırması kapsamında bölgeye gidilerek yörenin en tanınmış mahalli sanatçılarıyla görüşülmüş ve bu sanatçıların icraları video kamera vasıtasıyla kayıt altına alınmıştır. Daha sonrasında TRT Ankara Radyosuna gidilerek konuyla ilgili ses kayıtlarına ulaşılmıştır. Ardından elden edilen video ve ses kayıtları dinleme yöntemiyle notaya aktarılmıştır. Notaya aktarım işleminin ardından incelenen eserlerin ritim saz icralarında kullanılan ritim kalıpları belirlenmiş ve her bir ritim kalıbına bir numara verilmiştir. Her iki icranında tartımsal ve düzümsel açıdan analizleri yapıldıktan sonra karşılaştırmalar yapılmıştır. Düzümlerdeki kümelenmelerden elde edilen sayısal verilere göre ideal ölçü yapısına ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma neticesinde yöresel icralar ile TRT icraları arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This work is taken up by using the ''searching'' model - which is a descriptive searching way- for the purpose of determining same and different aspects of ''Zeybek'' tunes with local performances and TRT performances about rhythm instrument that is an important component of our folk dance culture. With the relevant branch literature data's, the problem is clearly brought up and then for the purpose of field work; gone to the area, interviewed with the famous local musician and their performances are recorded by a video camera. After that, gone to the radio station of ''TRT Ankara'' and reached to the related recordings. Then, notes in these video and voice recordings, are noted down by using listening method. After the noting down the notes of the tunes, rhythm forms of examined works, that used into rhythm instrument performances, were determined and each rhythm form is numbered. After both performances rhythmically and internal rhythmically analyzed, they're both compared. According to numeric findings, which are get by clumping in the internal rhythm, ideal rhythm structure is tried to be get. Eventually, similarities and differences between local performances and TRT performances, are presented in this work.