Piyano eğitiminde pedal kullanmada oluşan sorunlar ve müzik dönemlerinde kullanılan farklı stillerdeki pedal teknikleri
The problems in the use of pedal and the techniqes of different pedal kind used in different musical periods in piano education
- Tez No: 328731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAGİGAT MUHARREMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano, Pedal, Pedal teknikleri, Pedal eğitimi, Piano, Pedal, Pedal Techniques, Pedal Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada, piyanoda pedal tekniği kullanımı üzerine öğrenme güçlüğü ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Yapılan literatür taramasında, piyano pedalının gelişimi, müzik dönemlerine göre kullanım şekli ve teknik olarak gelişim aşamasını ele alan yayınlar dikkate alınmıştır. `'Çalışmada ilgili literatür sırasıyla, `'Piyano çalan kişinin, piyano hakkında bilmesi gereken şeyler nelerdir?'', `'Piyano, gelişme bakımından nasıl bir süreçten geçmiştir?'', `'Pedal kullanımı için, piyano çalan kişinin, müziksel donanım bakımından hangi aşamada olması gerekir?'', `'Pedal kullanımına ne zaman başlanılmalıdır?'', `'Pedalı kullanmak için, pedal mekanizmasının ve nasıl çalıştığının bilinmesi gerekli midir?'', `'Eseri icra ederken hangi dönemde yazıldığının ve pedalın o dönemde olup olmadığının bilinmesi gerekli midir?'', `'Eser icra edildiğinde, pedal kullanımı mekana göre değişiklik gösterebilir mi? gibi sorulara cevap arama yönünde literatür incelemesi yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda öğrenme güçlüklerini gidermeye yönelik çalışmaların, pedal kullanımında karşılaşılan güçlükleri belirleme türündeki çalışmalara nazaran yok denecek kadar az olduğu görülmüştür. Bu noktada yaptığımız çalışma, söz konusu güçlüklerin belirlenerek bertaraf edilmesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a literature search related to learning disability of pedal technique on piano is carried out. In the literature search, the publications related to the development of piano pedal, the use of it in accordance with musical periods, and technical development process of it are taken into consideration. In the study, the literature search it is aimend to answer the following questions in turn: ?What are the things that a person playing piano should know??, ?What kind of process does piano take in its development??, ?In order to use pedal in which degree should the player be in the way of musical equipment??, ?When is pedal started to be used??, ?Is it necessary to know how it Works and the mechanism of it in order to use pedal??, Is it necessary to know whether in which period the work of art was produced or pedal existed in that period while playing??, ?When a work of art is played can the use of pedal differ according to place?? At the end of the research it is observed that studies related to the elimination of the learning disability are almost non-existing compared to the studies on determining the difficulties in the use of pedal. Here in this study aims to determine the difficulties and to remove them.