Batı sanatında resim ve müziğin XX. yüzyıldaki etkileşimi
Interaction art of drawing and music in 20th century at western art
  1. Tez No: 328742
  2. Yazar: TEOMAN METE ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Müzik, Etkileşim, 20. Yüzyıl, Drawing Art, Music, Interaction, 20th Century
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sanat tarihindeki bilinen rönesansın ötesinde resim ve müziği birbiri içine geçiren, kenetleyen ve yeni kavramlara, alımlamalara ışık tutan ikinci ve gizli rönesans, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın ilk yarısıdır. İnsan yaşamında, kültüründe, sanayisinde, ülke yönetiminde ve teknolojide meydana gelen devrimler ve dönüm noktaları, resim ve müzik üzerinde dolaylı ya da dolaysız pek çok yeniliklere ve bu iki alanın yakınlaşmasına sebebiyet vermiştir.Özellikle bilinen formlar, kalıplar, gelenekler ve uygulamaların dışına çıkılıp her iki alanda da sanatçının iç dünyasına yönelim önem ve hız kazanmış, böylece dışavurum kavramı 19. yüzyıl biterken vücut bulmuş ve yükselişe geçmiştir.20. yüzyıl başladığında resim ve müzik kendine yetmemeye başladığında farklı malzemeler ve formlara yöneliş eğilimi bu iki alanı birbirne yaklaştırmış ve yoğun bir etkileşime sokmuştur. Hemen ardından kısa sürelerle patlak veren I. ve II. Dünya Savaşları, herşeyde olduğu gibi sanat alanında da yıkımlar meydana getirmiş ve bu yıkımlar akım olarak her iki sanat alanında da boy göstermiştir. Bu yıkıma olan tepki resimde ve müzikte, anti-sanat/dada kavramlarıyla dışa vurulmuş, grafiksel notasyonlara, nesnelerde parçalanmalara, kübizme daha birçok modern sanat akımına temel hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
Beyond the renaissance of art history, the second and unknown renaissance, integrating art with music then offering an insight into new concepts and receptions, arises in the end of 19th century. Revolutions and milestones that occured throughout the community life; its culture, industry, technology and its government, bring about many changes to art and music implicitly or explicitly and get them closer.With stepping out of ordinary forms, practises and beliefs, the inner world of artist has gained importance and speed for both fields. Afterwards,? the notion of expression? comes into existence in the ends of 19th century and then starts to rise.In the beginning of 20th century when the art and music fail to satisfy themself in many aspects, they turns to different forms and this makes them come closer and interact each other deeply. Right after this, ?The first and Second World Wars?, one after the other, break out and bring damages to art life, as it does to every part of life and that shows up itself as new movements in these arts: Art and music expresses their response with the concept of dada and it sets grounds for pictographic notation, fragmentation, cubizm and many other modern art movements.