Örgüt çalışanlarının duygusal zeka düzeyleri ve çatışma algıları (Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik bir uygulama)
Levels of emotional intelligence of employees of organization and perceptions of conflict(An application for Erzurum Metropolitan Municipality)
- Tez No: 328768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgüt Kavramı, Çatışma Yönetimi, Emotional Intelligence, Organizational Concept, Conflict Management
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, örgüt yöneticilerinin ve çalışanlarının davranışları ile duygusal zekâları arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektedir. Bu doğrultuda uygulamalı bir araştırma yapılmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde duygusal zekâ konusu ele alınmıştır. Duygusal zekânın tarihsel gelişimi, tanımı, modelleri, boyutları ve duygusal zekânın iş hayatındaki yeri ayrıntılı olarak incelenmiştir.İkinci bölümde örgütlerde çatışma kavramı ele alınmıştır. Örgüt kavramı ve örgütsel çatışma, çatışma yaklaşımları, çatışmanın nedenleri ve türleri, çatışma yönetimi ve çatışma yönetiminde duygusal zekânın önemi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.Üçüncü bölümde araştırmanın yapıldığı Erzurum Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının duygusal zekâ ve çatışma algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bunun için anket çalışması sonunda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve araştırma hipotezleri test edilmiştir.Bu çalışmanın sonucunda duygusal zekânın örgütsel çatışmaların çözümünde ve yönetilmesinde çok önemli bir unsur olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined whether there is a relationship between behaviors, of managers and employees of the organization and their emotional intelligence. This study consists of three parts.In the first part, emotional intelligence was discussed. Historical development of emotional intelligence, definition, type, extent of emotional intelligence and function of emotional intelligence in the business life were discussed in this part.In the second part, the concept of conflict in organizations was analyzed and discussed. The concept of organization and organizational conflict, approaches of conflict, types and reasons of conflict, management of conflict and importance of emotional intelligence on the conlict management were examined in detail.In the third part, relationship between emotional intelligence and perceptions of conflict of employees of Erzurum Metropolitan Municipality, where the research is done, is examined in discussed in detail. For this research, datas of survey were interpreted and research hypotheses were tested.As a result of this study, emotional intelligence takes a important part on management and resolution of organizational conflict.