Erzurum Resim ve Heykel Müzesi
Erzurum painting and sculpture museum
- Tez No: 328769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL TETİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Museum, Collection, Painting, Sculpture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnsanoğlu varolduğundan itibaren çevresindeki değerli nesneleri biriktirip saklamaya başladığında koleksiyonculukta başlamış oldu. Bu nesneleri gelecek nesillere taşıma kaygısı beraberinde müzeciliğin başlangıç aşamasını oluşturdu. Arkeolojik kazılarla elde edilen buluntuların saklanması müzecilik olgusunun iyice yerleşmesini sağladı.Türkiye'de müzecilik arkeoloji müzesinin kurulması ile başlamış, cumhuriyetin ilanından sonra müzecilik çok yönlü misyonuyla farklı şekillerde karşımıza çıkmıştır. 1937 yılında İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesinin kuruluşuyla Türkiye'de Resim ve Heykel alanındaki ilk müze açılmıştır. Daha sonra Ankara, İzmir ve Erzurum Resim ve Heykel Müzeleri hizmete açılıp Türkiye'ye kazandırılmıştır.Üzerinde araştırma yaptığım Erzurum Resim ve Heykel Müzesi 1960 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Halk Eğitim Merkez Binasında hizmete başlamış,1986 yılında ise Günümüzdeki yeri olan Kültür Merkez Binasına taşınmıştırAnahtar Kelime: Müze, Koleksiyon, Resim, Heykel
Özet (Çeviri)
Collect valuable objects around from story exists when the Son of Man also began collecting. the initial phase of these objects, museums have been accompanied by concern for future generations transportation. Museum storage of the finds from the archaeological excavations led to the establishment of the phenomenon thoroughly.Started with the establishment of museums in Turkey, Istanbul Archeology Museum, the museum multi-faceted mission of proclamation of the Republic were encountered in different ways.In 1937 with the establishment of the Istanbul State Painting and Sculpture Museum The first museum was opened in Turkey in the field of Painting and Sculpture. Then, Ankara, Izmir and Erzurum Painting and Sculpture Museums services on and off, Turkey gained.